Σελίδες

Κυριακή, 10 Αυγούστου 2008

Συνάντηση με τον επικεφαλής του Τομέα Υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ


Στα πλαίσια της ενημέρωσης των Πολιτικών Κομμάτων του Κοινοβουλίου, τα Προεδρεία των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας πραγματοποίησαν στις 31- 7- 08 στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, συνάντηση με τον επικεφαλής του Τομέα Υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης του Κόμματος βουλευτή κ. Χάρη Καστανίδη παρουσία του βουλευτή Γιώργου Πεταλωτή, αναπτύσσοντας εμπεριστατωμένα την αρνητική κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους των Σωμάτων Ασφαλείας.
Η απαξίωση των Οργανισμών από την έλλειψη προσωπικού που αγγίζει ποσοστά της τάξεως του 35%, η ανορθολογική κατανομή της υπάρχουσας δυνάμης με εσφαλμένες τακτικές στις όποιες αναδιαρθρώσεις υπηρεσιών, η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και συντήρησης στα περιπολικά οχήματα, σκάφη, ελικόπτερα, αεροπλάνα, η παντελής έλλειψη επιχειρησιακού συντονισμού, όπως στην πρόσφατη πυρκαϊά της Ρόδου, η απλήρωτη υπερεργασία και η εξοντωτική καταπόνηση του προσωπικού, η μη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας είναι τα ζητήματα που με επίφαση προβλήθηκαν, καθώς έχουν καταστήσει την λειτουργία των Σωμάτων αναποτελεσματική και αφήνουν έκθετους τους εργαζόμενους αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς.
Καταγγέλθηκε δε η επιχειρουμένη από την Κυβέρνηση ισχυροποίηση του ρόλου των εταιριών securityεις βάρος του δημόσιου αγαθού της ασφάλειας.
Επισημάνθηκε ότι ενώ δεν προωθούνται ουσιαστικές τομές σε κρίσιμα θέματα όπως οι αξιοκρατικές κρίσεις – προαγωγές, η αναβάθμιση των Σχολών, η εκπαίδευση, επιχειρείται μια υποβάθμιση του συνδικαλιστικού ρόλου καθώς προωθούνται ερήμην των Ομοσπονδιών νομοθετήσεις για μεταβολές όπως στον Κώδικα Μεταθέσεων, το Πειθαρχικό Δίκαιο, την εκπαίδευση που η αδιαφανής επεξεργασία τους στις αρμόδιες επιτροπές χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων προοιωνίζει αποψίλωση εργασιακών κατακτήσεων.
Τέλος στιγματίσθηκε η οικονομική δυσπραγία των ενστόλων με βασικούς μισθούς χαμηλότερους του ανειδικεύτου εργάτη που τους αναγκάζει σε 2η και 3η εργασία για να μπορούν να τη βγάζουν πέρα, γι’ αυτό πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη θέσπισης ενός νέου μισθολογίου με βάση υπολογισμού τον βασικό μισθό του νεοεξερχόμενου αστυφύλακα – πυροσβέστη – λιμενοφύλακα, με αφετηρία αποδοχών τα 1300 ευρώ.
Από την πλευρά του ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι είναι αναγκαία η ενημέρωση του Κόμματός του από τα Προεδρεία των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας και εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την θεσμική, οικονομική και εργασιακή απαξίωση των ενστόλων αλλά και την αντίθεση του κόμματός του στην επιχειρούμενη με Νομοσχέδιο ισχυροποίηση των εταιριών security που προωθεί η Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ενώ ζητήθηκε η παρουσία φορέων στην συζήτηση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, τούτο δεν έγινε δεκτό από τον Υπουργό Εσωτερικών.
Επεσήμανε επίσης τη μεγάλη σημασία δημιουργίας ενός εργασιακού περιβάλλοντος υπηρεσιακής ασφάλειας, με υποδομές σύγχρονης εκπαίδευσης, απαλλαγής των Υπηρεσιών από ξένα έργα, θέσπισης αξιοκρατικών κρίσεων και προαγωγών.
Τόνισε ότι το κόμμα του, στα προβαλλόμενα αιτήματα των Ομοσπονδιών θα τοποθετείται με σαφείς και λελογισμένες θέσεις, κατόπιν επεξεργασίας, πέραν από δημαγωγικές σκοπιμότητες, αναγνωρίζοντας την ώθηση που πρέπει να δοθεί στα οικονομικά των αστυνομικών – πυροσβεστών – λιμενικών, ζητώντας μια κωδικοποίηση των βασικών προτεραιοτήτων προς προώθηση και μέσα από τις διαδικασίες του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου πράγμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο Βουλευτής κ. Πεταλωτής.