Σελίδες

Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ.ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Αθήνα 27 Αυγούστου 2008
Αρ. Πρωτ.: 605/9/30


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την κατάσταση την οποία βιώνουν οι εργαζόμενοι Αστυνομικοί –Πυροσβέστες- Λιμενικοί ώστε κάνοντάς σας κοινωνό των χρονιζόντων προβλημάτων που ταλανίζουν τους κλάδους μας, να δρομολογηθούν οι ενδεδειγμένες εκείνες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους, ώστε απαλλαγμένοι από το υπονομευτικό άλγος της απαξίωσης που αυτά τα προβλήματα δημιουργούν, απερίσπαστοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την κατοχύρωση του πολύτιμου αγαθού της ασφάλειας που περισσότερο σήμερα από ποτέ έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία.
Είναι αλήθεια ότι με περίσσεια ψυχής και δυνάμεων οι αστυνομικοί –πυροσβέστες και λιμενικοί όλη αυτή τη περίοδο έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους στον αγώνα εναντίον των φαινομένων της εγκληματικότητας και των πυρκαϊών.
Παρά τη μεγάλη έλλειψη δύναμης που αγγίζει έως και το 35% της προβλεπόμενης οργανικής δύναμης των Οργανισμών μας, τη μη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών μας όπου
και εκεί που επιχειρήθηκε δεν είχε αποτέλεσμα, την έλλειψη και μη ανανέωση σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής, την ελλειπή εκπαίδευση ,την μη διασφάλιση τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος με την ανεπαρκή επάνδρωση των περιπολιών και τη μη εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος για την υγιεινή και ασφάλεια, οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας συνεχίζουν τις φιλότιμες προσπάθειές τους ώστε οι Οργανισμοί τους να μη καταστούν αναποτελεσματικοί προσδοκώντας την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.
Σε μια περίοδο μάλιστα που και η ηθική αναγνώριση της προσφοράς των αστυνομικών – πυροσβεστών – λιμενικών είναι εξαιρετικής σημασίας ώστε να μη καμφθεί το φρόνημα τους είναι αδιανόητη η όποια « διακίνηση» στις μέρες μας «πρωτοβουλιών» για κατάργηση ή έκπτωση των μέχρι σήμερα κατακτήσεων που διασφαλίζουν μια εργασιακή αξιοπρέπεια.
Ενέργειες που τείνουν να οδηγήσουν εργασιακές σχέσεις σε παρελθούσες εποχές, διαταράσσουν το εσωτερικό των Οργανισμών μας και προκαλούν τον ιδιαίτερο προβληματισμό της Ελληνικής κοινωνίας, διότι σε όλους γίνεται αντιληπτό ότι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας απαιτεί σύγχρονες μεταρρυθμίσεις που δε γίνονται με αναχρονιστικές μεθόδους και συνταγές του παρελθόντος.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ ,
Οφείλουμε να σας γνωρίσουμε ότι ο αστυνομικός ο πυροσβέστης και ο λιμενικός, πλέον, για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν σε δεύτερη και τρίτη δουλειά , γεγονός που ως είναι αντιληπτό αποβαίνει σε βάρος της κύριας εργασίας – αποστολής του.
Ειδικά δε αυτήν τη κατάσταση την βιώνουν δυσμενέστερα οι νέοι και χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί- πυροσβέστες – λιμενικοί με βασικούς μισθούς χαμηλότερους του ανειδίκευτου εργάτη που το άναρχο και άδικο μισθολογικό καθεστώς τους οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό με ότι αυτό συνεπάγεται .
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ ,

Διερχόμαστε το έκτο (6) έτος που οι οικονομικές απολαβές των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας είναι καθηλωμένες και δια της μεθόδου της εφαρμοζόμενης εισοδηματικής πολιτικής οδηγούν αυτούς σε οικονομικό μαρασμό και στην περιθωριοποίηση. Ο βασικός μισθός του νέου αστυφύλακα-πυροσβέστη –λιμενικού είναι 670 ευρώ, με αποτέλεσμα να βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας και να
υπολείπεται και απ’ αυτό του ανειδίκευτου εργάτη.
Η κατά τα έτη 2004, 2005, 2006 και 2007 απώλεια του εισοδήματος υπερέβη συνολικά το 9,5%. Απώλεια, η οποία είναι μεγαλύτερη, αν υπολογιστούν και μια σειρά άλλοι παράγοντες, όπως ο πραγματικός πληθωρισμός, η ακρίβεια, η μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου κ.λ.π.
Ως εκ τούτου η χορηγηθείσα από 1-1-2008 εισοδηματική πολιτική 2,5% και επιπλέον 2% από 1- 10- 08, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας , καθόσον αυτές οι αυξήσεις δεν ισχύουν για τον αστυνομικό-πυροσβέστη –λιμενικό , λόγω του ευτελούς βασικού μισθού , βάσει του οποίου υπολογίζεται η αύξηση που δίδεται. Στην πραγματικότητα η αύξηση αυτή είναι μόλις 1,3% από 1-1-08 και καταλήγει να είναι 3% από 1-10-08. Έτσι αυτός για ακόμη ένα έτος θα γίνει φτωχότερος και η συνολική απώλεια του εισοδήματός του θα ξεπεράσει το 11%!
Όλα τα προαναφερόμενα επιβάλλουν τη δρομολόγηση νέων νομοθετημάτων. Ειδικότερα δε η άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι ένστολοι καθώς και η μη προστασία του πενιχρού εισοδήματός τους, εξαιτίας όπως προαναφέραμε του τρόπου που χορηγείται σε αυτούς η κατ΄ έτος εισοδηματική πολιτική, η οποία υπολογίζεται μόνο στο βασικό μισθό και όχι στο σύνολο των αποδοχών τους ( 45% επιδόματα), καθιστά αναγκαία την υλοποίηση της Κυβερνητικής δέσμευσης για την ενσωμάτωση των επιδομάτων που φθάνουν στο 45% των αποδοχών τους, ως αυτό συνέβη για τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα το 2003, αλλά εξαιρέθηκε προκλητικά μόνο το ένστολο προσωπικό, όπως και από σχετικές άλλες ρυθμίσεις, ως αυτές προκύπτουν και από την χορηγούμενη εισοδηματική πολιτική 2008 όπου π.χ. διαπιστώνουμε για όλες τις κατηγορίες των Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε, Τ.Ε, Δ.Ε, Υ.Ε) ν’ αυξάνονται οι αποδοχές επιπλέον κατά 1,13% λόγω της ωρίμανσης, όπως επίσης στους βασικούς μισθούς όλων των ανωτέρω να ενσωματώνεται για το 2008 το 1/3 του κινήτρου απόδοσης, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ο βασικός μισθός του πρωτοδιοριζόμενου στον Δημόσιο Τομέα κατηγορίας Τ.Ε. (αντίστοιχος δηλαδή του πρωτοδιοριζόμενου αστυφύλακα) σε 920,45 Ευρώ από 1-1-08, ενώ του αστυφύλακα διαμορφώθηκε από 1-1-08 σε 670 Ευρώ.

Επιβάλλεται επομένως μισθολόγιο δίκαιο χωρίς ανισότητες και αδικίες, με νέα δυναμική που θα δίνει όραμα και προοπτική στην οικονομική αναβάθμιση των ενστόλων στα Σώματα Ασφαλείας , ειδικότερα των νέων αστυφυλάκων-λιμενοφυλάκων-πυροσβεστών-Υπαξιωματικών-Αξιωματικών.
Με αφετηρία τον Β.Μ. του αστυφύλακα- -πυροσβέστη- λιμενοφύλακα (Λοχία) και ιεραρχία σχέση κλίμακας 1 προς 3 από τον Αστυφύλακα (Λοχία) έως Αντιστράτηγο (Αρχηγό-ΓΕΕΘΑ).
Με δικαιότερους συντελεστές, ορθολογικά, σε αναλογική βάση,
Με σταδιακή κατάργηση-ενσωμάτωση όλων των τακτικών επιδομάτων,
Με εισαγωγικό μισθό του νέου Αστυφύλακα, Λιμενοφύλακα, Πυροσβέστη τα 1.350 €,
Με θεσμοθέτηση:
α. Πραγματικής αμοιβής για την πέραν του πενθημέρου εργασία και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για Κυριακές, εξαιρέσιμες αργίες, υπερωρίες, νυχτερινά.
β. Ποσοστού 10% στο Βασικό Μισθό επιδόματος επικίνδυνης εργασίας.
γ. Επιδόματος σπουδών-πτυχίων και
δ. Επέκτασης του ήδη χορηγούμενου επιδόματος πληροφορικής σε όλους τους χρήστες –χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Επίσης σας κάνουμε γνωστό ότι οι αποζημιώσεις για την πέραν του πενθημέρου εργασία αλλά και τη νυχτερινή απασχόληση βρίσκονται καθηλωμένες στα ίδια ποσά από το 2002 και για αυτό επιτακτική καθίσταται η ανάγκη αναπροσαρμογής τους από (46) ευρώ σε (70) ευρώ για την πενθήμερη εργασία και από (3) ευρώ σε (5) ευρώ για την ωριαία νυχτερινή απασχόληση .

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ ,

Οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας απαιτούν την αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων που δυσχεραίνουν το έργο αυτών αλλά και των Οργανισμών που υπηρετούν ώστε να μπορούν να διασφαλίσουν απρόσκοπτα τα υπέρτατα αγαθά του πολίτη, τη ζωή, την τιμή και τη περιουσία του και αναμένουν τις θέσεις σας στην παρουσίαση του προγράμματος σας κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.