Σελίδες

Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2008

Το ετήσιο συνέδριο της FEU στην Αθήνα 5-7/102008

Σας πληροφορούμε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 5 έως 7 Οκτωβρίου 2008, η Ομοσπονδία Ενώσεων Αξιωματικών Πυροσβεστικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Federation of the European Union Fire Officer Associations - FEU), διοργανώνει στην Αθήνα, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Athens Imperial (πλατεία Καραϊσκάκη) το ετήσιο πανευρωπαϊκό συνέδριό της, με τη συμμετοχή 40 Αξιωματικών της Πυροσβεστικής από 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 09.00 και έχει προσκληθεί η πολιτική και πυροσβεστική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ FEU
H Ομοσπονδία Ενώσεων Αξιωματικών Πυροσβεστικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FEU) ασκεί επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη (εξέλιξη) των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και της πυρασφάλειας στην Ευρώπη και ειδικότερα σε ζητήματα της οργάνωσης, της διαχείρισης, της δομής, των τεχνικών ικανοτήτων, της εκπαίδευσης και της πυροσβεστικής τέχνης. Συγκεκριμένα:

- παρέχει συμβουλές σε θέματα διαχείρισης, οργάνωσης, υπευθυνότητας, χρηματοδότησης και δομής πυροσβεστικών και διασωστικών υπηρεσιών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και φυσικά στις ενώσεις - μέλη της FEU.
- εκφράζει τη γνώμη (άποψη) της σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση - αντιμετώπιση καταστροφών, πυρασφάλεια, διοίκηση πυροσβεστικών υπηρεσιών, πυρόσβεση, διασώσεις και οποιοδήποτε άλλο επείγον περιστατικό.
- συμβάλλει στην επιστημονική, μηχανική και τεχνολογική εξέλιξη όλων των αντικειμένων που αναφέρονται παραπάνω
- προάγει σε επιθυμητό επίπεδο την συνεργασία μεταξύ πυροσβεστικών υπηρεσιών διαφορετικών χωρών.
- προάγει ένα κατάλληλο κλίμα συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με αντικείμενα σχετικού ενδιαφέροντος και την επίτευξη - όπου αυτό είναι δυνατόν - κοινών λύσεων.
- συμβάλλει στην αναβάθμιση της καριέρας των πυροσβεστών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ενθάρρυνση της συνεργασίας της απαραίτητης θεωρητικής και πρακτικής εμπειρίας.
- ενθαρρύνει την προβολή της απαιτούμενης νομοθεσίας για την πρόληψη πυρκαγιών και μετριάζει τα αποτελέσματα μιας πυρκαγιάς, καταστροφών και άλλων επειγόντων περιστατικών.
- βελτιώνει την επικοινωνία με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών της FEU και αυτών που έχουν την διάθεση για εργασία.
- συμβάλει, προωθεί ή υποστηρίζει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα ή οργάνωση την οποία η FEU εκτιμά ότι θα βοηθήσει στο να πετύχει τους στόχους της.

Τα τελευταία χρόνια η FEU έχει εκπονήσει με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προγράμματα τα οποία έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία λόγω των αποτελεσμάτων τους, δίνοντας λύσεις στα πυροσβεστικά προβλήματα και δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις και ερεθίσματα για συνέχεια στο άμεσο μέλλον. Τα προγράμματα αυτά είναι τα εξής:

1. Fire vocabulary
Διεθνές πυροσβεστικό λεξικό σε 21 γλώσσες

2. EUSR (European Union Special Rescue) - Special rescue from heights and depths
Πρόγραμμα εκπαίδευσης διασωστών από ύψη και βάθη

3. FEUCARE (Career of professional fire fighters in Europe)
Πρόγραμμα για την καριέρα των επαγγελματιών πυροσβεστών στην Ευρώπη

4. Multicom 112
Πρόγραμμα εκπαίδευσης χειριστών των επιχειρησιακών κέντρων σε πολύγλωσση βάση (21 γλώσσες)

5. Fire safe hotels (πυρασφάλεια ξενοδοχείων)
Πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού των ξενοδοχείων σε θέματα πυρασφάλειας Αξιολόγηση των ξενοδοχείων σε θέματα πυρασφάλειας και απόδοση πιστοποίησης (φλόγες)

6. FiReComp Fire - Rescue Competence
Πρόγραμμα που αφορά τα στάνταρ της εκπαίδευσης σε θέματα πυρκαγιάς και διάσωσης.

Η Ένωση Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ) συμμετέχει με μόνιμο αντιπρόσωπο στην FEU τα τελευταία 10 χρόνια με μεγάλη επιτυχία, καθώς συμμετέχει σε όλα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που εκπονούνται και έχει συμβάλλει σημαντικά στις εξελίξεις των πυροσβεστικών δεδομένων με την εμπειρία της.