Σελίδες

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2008

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Αρ. Πρωτ.:1887
Αθήνα: 14-11-2008
ANAKOINΩΣΗ

Με σκληρούς αγώνες στο Πυροσβεστικό Σώμα εδώ και χρόνια, κατακτήθηκε από τους εργαζομένους του, η θεσμική κατοχύρωση της διενέργειας των μεταθέσεων του, με συγκεκριμένους κανόνες (Κανονισμός Μεταθέσεων) και συμμετοχή των εργαζομένων στη διαδικασία.
Επίσης εδώ και χρόνια η διαδικασία αυτή διασφαλίζεται με την εκλογή αντιπροσώπων τους στα Συμβούλια που αποφασίζουν τις μεταθέσεις.
Κατ΄ εφαρμογή του δημοκρατικού πολιτεύματος που ισχύει στη χώρα μας, αλλά και των ισχυουσών διατάξεων που εφαρμόζονται στο υπόλοιπο Δημόσιο, δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν όλοι οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι.
Αυτό το καθεστώς της δημοκρατίας, διαφάνειας και καθολικής συμμετοχής ισχύει για τις συγκεκριμένες διαδικασίες από το 1996.
Για πρώτη φορά αυτή η διαδικασία καταστρατηγήθηκε και η Δημοκρατία και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι εξοστρακίστηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα, με την ανάσυρση «του αποφασίζομεν και διατάσσουμε».
Για πρώτη φορά αποκλείστηκε συνδυασμός Αξιωματικών, από την διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μεταθέσεων, στον οποίον μετέχει ο ένας εκ των δύο, ήδη εκλεγμένων εκπροσώπων των Αξιωματικών και Πρόεδρος της ΕΑΠΣ (μοναδικού συνδικαλιστικού φορέα των Αξιωματικών του Π.Σ.)
Η μεθόδευση από την Ηγεσία του Π.Σ αποκλεισμού υποψηφίων, αποτελεί πράξη βαθιά αντιδημοκρατική, έγινε με αυθαίρετες συνοπτικές διαδικασίες καθώς και με την παράνομη εμπλοκή κομματικών χρισματοδοτών, καταδεικνύοντας την πλήρη απαξία θεσμών και εργαζομένων.
Η ηγεσία επιλέγει πολιτική καταστρατήγησης δικαιωμάτων, εχθρότητας και απαξίας απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα, εκδηλώνοντας βούληση ελέγχου όλων των δράσεων και διαδικασιών κατά το δοκούν και μόνο.
Είχαμε εκφράσει ως ΕΑΠΣ εδώ και καιρό την ανησυχία μας για αυτά τα θλιβερά φαινόμενα που επαναλαμβάνονται το τελευταίο χρόνο, κυρίως απέναντι στην Ένωσή μας, ίσως γιατί η φωνή μας αποτελεί την συνεπή, αγωνιστική, ακηδεμόνευτη και διεκδικητική φωνή στο πυροσβεστικό γίγνεσθαι.
Η τελευταία αυτή εξέλιξη ξεπερνάει «τα εσκαμμένα» .
Η ΕΑΠΣ καταδικάζει την συγκεκριμένη αντιδημοκρατική και αυθαίρετη απόφαση της Ηγεσίας, για να δοθεί το αυτονόητο δικαίωμα του εκλέγεσθαι και κυρίως να διασφαλιστεί το δικαίωμα στο σύνολο των Αξιωματικών να εκλέξουν καταξιωμένους συναδέλφους που ήδη έχουν τιμήσει στο παρελθόν με την ψήφο τους.

· Καλούμε την Ηγεσία να θεραπεύσει την παράνομη απόφασή της και να εντάξει τον αποκλεισμένο συνδυασμό των συναδέλφων Αξιωματικών στην εκλογική διαδικασία.

· Στηρίζουμε τους συναδέλφους που αυθαιρέτως αποκλείστηκαν στη νομική τους προσφυγή κατά της Ηγεσίας.

· Καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας να καταδικάσουν την συγκεκριμένη αυθαίρετη και αντιδημοκρατική απόφαση της Ηγεσίας.

Τέλος καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών, σήμερα λίγες μέρες πριν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, της κορυφαίας αντιδικτατορικής δράσης του Ελληνικού λαού, να παρέμβει άμεσα, επαναφέροντας τη δημοκρατική ομαλότητα στον εργασιακό μας χώρο.