Σελίδες

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΑΠΣ ΣΤΟ 13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΤΟΥ ΕΠΙΠΥΡΑΓΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΑΚΟΥ

Κύριε Υπουργέ

Πανοσιολογιότατε

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισες

Εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΑΠΣ σας καλωσορίζω στο 13ο Τακτικό Συνέδριο που γίνεται μαζί με την γενική συνέλευση μας και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την τιμή που μας κάνατε να είστε σήμερα εδώ μαζί μας .
Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
Η οικονομική κρίση που ξέσπασε στην παγκόσμια κοινότητα έχει επεκταθεί και στην χώρα μας και μαζί με την πολιτική ρευστότητα και την κοινωνική αστάθεια που δημιουργήθηκε τον τελευταίο καιρό έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία και έντονο προβληματισμό στους Έλληνες εργαζομένους.
Ιδιαίτερα στα θλιβερά γεγονότα του Δεκεμβρίου, παρατηρήσαμε να διαμορφώνεται μια πολιτική απαξίωσης των συναδέλφων ενστόλων της Ελληνικής Αστυνομίας με μια συνδυασμένη επιχείρηση καταβαράθρωσης του ηθικού τους. Αντίστοιχη εμπειρία, άλλωστε, είχαμε βιώσει και εμείς στην άλλη μεγάλη κρίση των μεγάλων καταστρεπτικών πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2007.
Παράλληλα όμως και τότε όπως και τώρα, οι Πυροσβέστες, καλούνται να περισώσουν το γόητρο και την ισχύ της οργανωμένης κρατικής οντότητας, περνώντας το μήνυμα της ύπαρξης αρωγής εκ μέρους της Κρατικής Μηχανής, προς τους Πολίτες καθώς και της ύπαρξης ευνομούμενης Πολιτείας.
Μιας Πολιτείας που κινείται αργά χωρίς να έχει δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο θωράκισης των ένστολων λειτουργών της και ειδικότερα των εργαζομένων του ΠΣ στους οποίους έχουν ανατεθεί πλέον, οι περισσότερες δράσεις που αφορούν την πολιτική προστασία της χώρας.
Την έλλειψη θωράκισης και στήριξης την ζήσαμε μετά τις Πυρκαγιές του 2007 με την άρον – άρον ενσωμάτωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης στο ΥΠΕΣ που τότε, εκτιμήσαμε ως θετικό βήμα αναβάθμισης των Σ.Α., και σήμερα με αφορμή μια «σφαίρα» βλέπουμε την επαναφορά του τρόπου δράσης του πάλαι ποτέ «Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως».
Και βέβαια Κύριε Υπουργέ αναμένουμε την εκχώρηση αρμοδιοτήτων για να δούμε εάν δημιουργήθηκε ουσιαστική αλλαγή ή απλά έγινε ένα πολιτικά επικοινωνιακό τρυκ.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση έχει πρόγραμμα για την εξασφάλιση της εργασιακής και κοινωνικής ειρήνης και δεν προβαίνει αποτυχημένα σε πειραματισμούς.
Πειραματισμούς τους οποίους πληρώνουν και τα στελέχη του Πυρ/κού Σώματος που μετά την επιφόρτιση της ευθύνης για ότι συνέβη το 2007, βίωσαν την έλλειψη διαλόγου, την αδιαλλαξία και τελευταία το «κρυφτούλι του ΥΠΕΣ» για τον τρόπο και χρόνο διεξαγωγής των τακτικών κρίσεων με δύο αλλαγές Π.Δ. μέσα στο ίδιο έτος για το θέμα αυτό και στην συνέχεια με τις Light κρίσεις, και την υποθήκευση του μέλλοντος των αξιωματικών, ειδικότερα αυτών που έχουν πολλά έτη υπηρεσίας μαζί με την συνεχιζόμενη εντεταλμένη επίθεση στον συνδικαλιστικό κίνημα με την καρατόμηση του αντιπροέδρου του ΔΣ.
Επίθεση που δημιουργεί απορία στο εάν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης του Συνδικαλισμού των Σωμάτων ασφαλείας ή για προσωπική εκδίκηση της ηγεσίας προς τα στελέχη που δημοκρατικά αναγνωρίσθηκαν απ’ τους συναδέλφους.
Ο ρόλος μας ως Συνδικαλιστών Αξιωματικών πρέπει να είναι ξεκάθαρος σε σχέση με την Υπηρεσιακή λειτουργία. Δεν διεκδικούμε συνδιοίκηση, το φαινόμενο αυτό αποτελεί εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος ειδικά από εμάς που έχουμε επαγγελματική γνώση της Διοίκησης.
Ακόμη χειρότερο και επικίνδυνο είναι το φαινόμενο άσκησης Συνδιοίκησης και ταύτισης με την φυσική και πολιτική ηγεσία από επαγγελματίες Συνδικαλιστές, εργατοπατέρες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν και την λειτουργία της συγκροτημένης δομής του Οργανισμού μας με ταυτόχρονη χορήγηση Πολιτικής και κομματικής Ομπρέλας προστασίας.
Έχουμε χρέος να δώσουμε στους νέους Αξιωματικούς ένα σύγχρονο συνδικαλιστικό κίνημα απαλλαγμένο από προσωπικές στρατηγικές και κομματικές σκοπιμότητες.
Καταθέτουμε προτάσεις οι οποίες με διάλογο και συνεργασία θα βελτιώσουν τις καθημερινές εργασιακές μας συνθήκες και θα οικοδομήσουν σε γερές βάσεις το μέλλον του Πυρ/κού Οργανισμού.
Σήμερα στο ΠΣ καλλιεργείται κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού των εργαζομένων, γίνεται αποτροπή απ την συμμετοχή στον συνδικαλισμό και προσπάθεια απαξίωσης του.
Επιβλήθηκε η υποχρέωση σε μη αμειβόμενη υπερεργασία, υφίσταται έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας στην δασοπυρόσβεση, υφίσταται ελάχιστη διοικητική υποστήριξη επιχειρήσεων και υποδομών, είναι χαμηλή η ουσιαστική εκπαίδευση.
Να σημειώσω εδώ τον πρωτοφανή εγκλεισμό – εκπαίδευση Πυρ/των –σε στρατόπεδο , πράξη η οποία πέραν της σημειολογίας της καταδεικνύει την προχειρότητα αντιμετώπισης του επαγγέλματος μας και την τραγική έλλειψη υποδομών σε συνδυασμό με την επιπολαιότητα λήψης αυτής της απόφασης.
Τα παραπάνω καταδεικνύουν την αλλοτρίωση της επαγγελματικής θέσης μας και την ελαχιστοποίηση της δια Βίου απαιτούμενης εκπαίδευσης μας.
Οδεύουμε προς την νέα αντιπυρική περίοδο χωρίς να έχουμε κάνει απολογισμό των προηγουμένων και χωρίς προσπάθεια αλλαγής του σχεδιασμού. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι σε ακραίες συνθήκες η πυρκαγιά αντιμετωπίζεται δύσκολα και απαιτείται άριστη οργάνωση του κρατικού μηχανισμού, και ακόμη και εάν ήμασταν οικονομικά ισχυροί θα πρέπει να προσαρμόζουμε στον σχεδιασμό μας νέες πρωτοβουλίες, πρωτοβουλίες όχι μόνο για τις επιχειρήσεις Δασοπυρόσβεσης αλλά για ολόκληρο το λειτουργικό φάσμα.
Με κυριότερη πρωτοβουλία αυτή της εξασφάλισης και κάλυψης των κενών θέσεων, με αξιοκρατικά κριτήρια και την δημιουργία ισοδύναμου προσλήψεων -αποχωρήσεων αλλά και άλλες βασικά απαιτούμενες όπως:
· Η καθιέρωση των πανελληνίων εξετάσεων ως σύστημα εισαγωγής κάθε χρόνο Πυρ/των.
· Ο επανασχεδιασμός των οργανωτικών δομών με εκσυγχρονισμό και αλλαγή των τάξεων των σταθμών και των Υπηρεσιών και επανακαθορισμό του τρόπου λειτουργίας μετά από επιχειρησιακή και διοικητική αξιολόγηση των Πυρ/κών κλιμακίων.
· Η προσαρμογή του υφιστάμενου ωραρίου εργασίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα για όλους τους εργαζομένους μονίμους και συμβασιούχους και ομογενοποίηση του Πυρ/κού Προσωπικού με επίλυση του εργασιακού ζητήματος ων συμβασιούχων.
· Η Εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και μηχανοκίνητου εξοπλισμού στις επιχειρήσεις.
· Η Αλλαγή του υφιστάμενου βαθμολογίου για Πυρ/τες και Υπαξιωματικούς με προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις.
· Η Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου κρίσεων και προαγωγών των αξιωματικών με καθιέρωση αξιοκρατικών κριτηρίων και η καθιέρωση εξειδίκευσης .
· Ο Περιορισμός της αναίτιας Υπερεργασίας που επιβάλλεται με επιφυλακές και αποζημίωση της απαραίτητης με βάση το ημερομίσθιο.
· Η Εφαρμογή κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στις Πυρ/κές επιχειρήσεις και στα Πυρ/κά καταστήματα.
· Ο Εκσυγχρονισμός του θεσμού του εθελοντή Πυροσβέστη.
· Ο Εκσυγχρονισμός του πειθαρχικού δικαίου
· Η δίκαιη και ίση εκπροσώπηση μας στο ενοποιημένο ΤΕΑΠΑΣΑ που στον λίγο χρόνο λειτουργίας αυξήθηκαν στο δεκαπλάσιο οι δαπάνες τους.
· Η αναμόρφωση του κανονισμού μεταθέσεων και η επέκταση εφαρμογής του και για τον βαθμό του Αντιπυράρχου καθώς και η εφαρμογή Υπηρεσιακών αποσπάσεων για το βαθμό του Πυράρχου.

Συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι
Υπηρετούμε το κοινωνικό σύνολο και με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο αγωνιζόμαστε για να προωθήσουμε λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τον Πυρ/κό Οργανισμό και την θέση του στην κοινωνία.
Επιδιώκουμε καλή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς για την μέγιστη δυνατή προσφορά μας.
Σοβαρά και υπεύθυνα είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις δράσεις μας για να διασφαλιστεί το επαγγελματικό μέλλον και να διαφυλαχθούν τα εργασιακά μας δικαιώματα. Γιατί Μέσω υμών η πολιτεία προσφέρει στους πολίτες την εγγύηση της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του εθνικού φυσικού πλούτου απ’ τον κίνδυνο των πυρκαγιών, και βρίσκεται πλάι τους σε όλες σχεδόν τις φυσικές καταστροφές.
Ζητάμε την εμπιστοσύνη σας και σας καλούμε να στηρίξετε τις δράσεις μας για μεγαλύτερη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Το οφείλουμε στους συμπολίτες μας που εμπιστεύονται το Πυροσβεστικό Σώμα και το κατατάσσουν στην κορυφή της πυραμίδας της κοινωνικής αποδοχής και μας αποδέχονται ως ευσυνείδητους επαγγελματίες.
Το οφείλουμετους συναδέλφους που θυσιάστηκαν στο καθήκον αλλά και στα φωτεινά παραδείγματα αυτών που έδωσαν την μάχη με τις φλόγες και τον θάνατο και βγήκαν νικητές με περίσσεια ψυχικού σθένους και είναι εδώ μαζί μας.

Σας ευχαριστώ.