Σελίδες

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΑΠΣ 2008-2009

Του Γενικού Γραμματέα του Δ.Σ. της ΕΑΠΣ
Επιπυραγού Γιώργου Βιντζηλαίου


Η ΕΑΠΣ με υπευθυνότητα αλλά και μαχητικότητα και συνέπεια έδωσε το
συνδικαλιστικό της παρόν, με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις άμεσα σε όλα τα
καίρια ζητήματα που απασχόλησαν το πυροσβεστικό προσωπικό.

1. Δασικό Επίδομα- 10 οκτάωρα.
Aπό τις αρχές του καλοκαιριού, έγκαιρα προειδοποιήσαμε την ηγεσία για την άμεση καταβολή του δασικού επιδόματος. Και τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά.

Για πρώτη φορά η καταβολή των δόσεων του δασικού υπερκαθυστέρησαν ξεπερνώντας και αυτήν την ίδια την θερινή υπερεργασία μας.
Χρειάστηκε πλειάδα παρεμβάσεων, ανακοινώσεων και παραστάσεων μας, δεκάδων ερωτήσεων και επερωτήσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για το αυτονόητο και τελικά καταλήξαμε η τελευταία δόση να δοθεί 9 μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, λίγο πριν την έναρξη τα καινούργιας.
Επίσης προχωρήσαμε σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις προκειμένου να υλοποιηθεί η υπόσχεση του Αρχηγού του Π.Σ. για αποζημίωση θερινής υπερεργασίας μέχρι 10 οκτάωρα.
Δυστυχώς η εξέλιξη είναι χειρότερη κατά πολύ από το δασικό, καθότι μέχρι σήμερα ούτε καν έχει ανακοινωθεί ο τρόπος και το ποσό της αποζημίωσης.

2. Προσλήψεις προσωπικού
Η επίμονη και σταθερή πίεση μας προς την κυβέρνηση, για τα ζητήματα των
τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό απέδωσε εν μέρει πάντα κάποιους καρπούς, αφού τελικά πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη 1260 Δοκίμων Πυροσβεστών, αλλά και την πρόσληψη των υπολοίπων επιτυχόντων του συγκεκριμένου διαγωνισμού.
Παραμένει όμως το πάγιο αίτημά μας για την πλήρωση του συνόλου των
χιλιάδων κενών θέσεων Πυροσβεστών και την εισαγωγή τους μέσω του συστήματος των Πανελληνίων Εξετάσεων και την εξασφάλιση του ισοδύναμου προσλήψεων-αποχωρήσεων.

3. Εργασιακά δικαιώματα
• Παρεμβήκαμε όπου είχαμε καταγγελίες για περιπτώσεις αλόγιστης χρήσης του
προσωπικού με παράνομες επιφυλακές και μετακινήσεις χωρίς σοβαρή αιτία,
καθώς και σε καταγγελίες καταστρατήγησης χορηγήσεων ρεπό ή αδειών.
• Η πάγια θέση μας για την αύξηση των οργανικών θέσεων Αξιωματικών του
Πυροσβεστικού Σώματος , υλοποιήθηκε εν μέρει με την σύσταση 56 νέων θέσεων, αλλά εξακολουθούμε να διεκδικούμε τη θεσμοθέτηση θέσεων με σύνδεση σε συγκεκριμένα καθήκοντα και Υπηρεσίες που δεν υπάρχουν αντίστοιχες οργανικές.
• Σε συνεργασία με την αντίστοιχη διεύθυνση του Α.Π.Σ. προωθήσαμε
ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας του πυροσβεστικού προσωπικού, τόσο στους
χώρους εργασίας, όσο και στις επιχειρήσεις.

• Σε συνεργασία με την αντίστοιχη διεύθυνση του Α.Π.Σ. προωθήσαμε
ζητήματα Λιμενικών Πυροσβεστικών Σταθμών και του προσωπικού τους , καθώς και την δημιουργία σχετικού κανονισμού λειτουργίας.
• Δυστυχώς η προβλεπόμενη θεσμική συμμετοχή μας στο Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού, δεν υλοποιήθηκε μιας και το Α.Π.Σ. δεν συνεκάλεσε το συγκεκριμένο όργανο για το 2008.

• Αναδείξαμε την ολιγωρία της Ηγεσίας να προχωρήσει στη σύσταση του λογαριασμού αλληλοβοηθείας, και να έχει σε αχρησία περί το μισό εκατομμύριο ευρώ, χρήματα από το υστέρημα των συναδέλφων, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το καθεστώς των εράνων.
• Χορηγήθηκε το ειδικό πτητικό επίδομα στους πυροσβεστικούς υπαλλήλους – χειριστές εναερίων μέσων.

4. Σχολή Αρχιπυροσβεστών
Πάγιο αίτημά μας τα τελευταία χρόνια αποτελούσε η πλήρωση των κενών θέσεων
Αρχιπυροσβεστών, των αναγκαίων μεσαίων στελεχών του πυροσβεστικού μηχανισμού, μετην προκήρυξη διαγωνισμού για την αντίστοιχη Σχολή.
Γεγονός υλοποιήθηκε με τη δημοσίευση σχετικής προκήρυξης και εν συνεχεία με υπερκάλυψη των θέσεων και υποθήκευση της δυνατότητας βαθμολογικής εξέλιξης στους μη εισαχθέντες.
Παραμένει όμως η ανάγκη θεσμικών αλλαγών στο σύστημα εισαγωγής με αξιοκρατικά κριτήρια.

5. Κρίσεις και προαγωγές Αξιωματικών
Με πάγια τη θέση μας για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου κρίσεων και προαγωγών των αξιωματικών, με δημόσιες παρεμβάσεις μας και το 2009 και φέτος καταγγείλαμε τις αδικίες και την μη αξιοκρατία, ειδικά φέτος που επναλήφθηκε η νομοθετική παλινωδία με τον χρόνο διεξαγωγής των κρίσεων, με τρία Π.Δ. και μεταφορά από τον Μάρτιο, σε Ιανουάριο, από Ιανουάριο σε Νοέμβριο και από Νοέμβριο σε Ιανουάριο ξανά.

6. Δικαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων
Στις μορφές των διεκδικήσεων μας, όπως και σε άλλες περιπτώσεις πράξαμε,
Συνεχίσαμε την δικαστική διεκδίκηση των 176 ευρώ που δεν μας χορηγούνται ως
αποδοχές ενώ μας γίνονται κρατήσεις ως συντάξιμη αποδοχή και συντονίσαμε μια νέα δικαστική διεκδίκηση για το επίδομα της ΕΜΑΚ από το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού.

7. Ενίσχυση συναδέλφων
Όπως ήταν υποχρέωση και το έχουμε πράξει στο παρελθόν, από το ταμείο μας
ενισχύσαμε συναδέλφους Αξιωματικούς που είχαν σοβαρότατα
οικονομικά προβλήματα είτε υγείας ή δικαστικών επιπλοκών εξαιτίας της Υπηρεσίας.

8. Προάσπιση του πυροσβεστικού επαγγέλματος
Σε όλη την διάρκεια του έτους, προασπίσαμε το επάγγελμα Πυροσβέστη, με κάθε πρόσφορο τρόπο. Οι ανακοινώσεις μας, οι παρεμβάσεις μας στα Μ.Μ.Ε. οι συναντήσεις μας με τα πολιτικά κόμματα, μετέφεραν την φωνή του δικαίου της σκληρής και επίπονης εργασίας μας. Ειδικότερα στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 αναδείξαμε την προσφορά των Πυροσβεστών και σε ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευαισθησίας, προτείναμε την ματαίωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τους Άγιους Τρεις Παίδες εν Καμίνω- Προστάτες του Π.Σ.

9. Προάσπιση των Επικουρικών μας Ταμείων
Συνεχίσαμε τις διαμαρτυρίες μας για την ενοποίηση των επικουρικών μας ταμείων και καλέσαμε τα υπόλοιπα σωματεία εν ενεργεία και αποστράτων συναδέλφων σε κοινές δράσεις για την περαιτέρω διασφάλιση των χρημάτων μας και της επικουρικής ασφάλισης.

10. Το περιοδικό της ΕΑΠΣ «Πυροσβεστικό Γίγνεσθαι»
Συνεχίστηκε η τακτική έκδοση του μαχητικού περιοδικού της ΕΑΠΣ, το οποίο αποτελεί ελεύθερο δίαυλο ενημέρωσης για την σωστή πληροφόρηση των συναδέλφων αλλά και των κοινωνικών φορέων. Μια μαχητική έκδοση που γράφονται και υπογράφονται, όσα λέγονται στην πυροσβεστική οικογένεια.

11. Η ιστοσελίδα της ΕΑΠΣ
Μέσο της δικτυακής διεύθυνσης της, η Ένωσή μας παρέχει έγκαιρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση, χρησιμοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητες του διαδικτύου. Από το 2002 που ξεκίνησε έχει δεχτεί 906.146 επισκέψεις


12. Η συνεργασία μας με Εθελοντές και Συμβασιούχους Πυροσβέστες
Η Ένωσή μας συνέχισε να βρίσκεται σε επαφή με τις ενώσεις των Εθελοντών Πυροσβεστών, του Σώματος, αφουγκραζόμενη την ανησυχία τους για το μέλλον του εθελοντισμού στο Σώμα και προέβη σε συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Επίσης συνεχίστηκε η συνεργασία με τους εκπροσώπους των Συμβασιούχων Πυροσβεστών, προκειμένου να επιλυθεί το εργασιακό τους ζήτημα.

Όλο το διάστημα της θητείας του σημερινού Δ.Σ. της ΕΑΠΣ, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις μας σε όλα τα επίπεδα για την προώθηση πέρα από τα παραπάνω και των υπολοίπων εκκρεμών ζητημάτων όπως:

• Η αναγνώριση του πυροσβεστικού επαγγέλματος ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό

• Η αναπροσαρμογή των επιδομάτων και λοιπών αποζημιώσεων που μένουν
καθηλωμένα επί χρόνια.

• Η τήρηση του ωραρίου εργασίας και η αποζημίωση τυχόν υπερεργασίας,
οφειλομένων ρεπό ή αδειών και η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τη διασφάλισή τους..

• Η επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των συναδέλφων Αξιωματικών (μηχανικοί, νομικοί, ιατροί, ασφαλισμένων μετά το 1992)