Σελίδες

Πέμπτη, 7 Μαΐου 2009

Συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΑΠΣ με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αρ. Πρωτ.: 1976 Αθήνα:07-05-2009Συναντήθηκε στις 5 Μαΐου το Δ.Σ. της Ένωσής μας με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Αθ. Κοντοκώστα προκειμένου να του εκθέσει τα φλέγοντα και σημαντικά θέματα που απασχολούν το πυροσβεστικό προσωπικό, ιδιαίτερα εν όψει και της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.
Στον κ. Αρχηγό τονίστηκε η ιδιαίτερη ανησυχία και δυσαρέσκεια των μελών μας, κυρίως από την μη υλοποίηση των υποσχέσεων και τον μεγάλο αριθμό οικονομικών οφειλών.
Ειδικότερα ερωτήθηκε ο κ. Αρχηγός για:
1. Το ποσό και το χρόνο καταβολής του εκλογικού επιδόματος.
2. Το χρόνο πληρωμής των οφειλομένων εκτός έδρας αποζημιώσεων και εξόδων μεταθέσεων που οφείλονται στο προσωπικό από το 2008.
3. Το χρόνο πληρωμής και το ποσό, καθώς και αν προχώρησε η θεσμική κατοχύρωση των οφειλομένων προσθέτων οκταώρων (10 ανά μήνα ) του περσινού καλοκαιριού. Εδώ τονίστηκε η μεγάλη καθυστέρηση, εκφράστηκε η θέση της ΕΑΠΣ ότι το ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από αυτό της αμοιβής για την πέρα του πενθημέρου αποζημίωση. Επίσης τέθηκε το ερώτημα αν θα ισχύσει και φέτος.
4. Το ποσό και το χρόνο καταβολής του δασικού επιδόματος, με δεδομένη την ανησυχία ,εξαιτίας της πρωτοφανούς καθυστέρησης της περσινής εξόφλησης του και της μη ύπαρξης επαρκών πιστώσεων στο σχετικό κωδικό του Προϋπολογισμoύ του 2009.
Επίσης τέθηκαν στον κ. Αρχηγό και τα υπόλοιπα οικονομικά αιτήματα μας, για αύξηση των πρόσθετων αποζημιώσεων (νυχτερινά-πρόσθετα-εκτός έδρας) καθώς και του Β.Μ.
Σε όλα τα παραπάνω ζητήματα, ο κ. Αρχηγός μας εξέφρασε την συμπαράσταση της φυσικής ηγεσίας, αλλά πέρα τούτου δεν είχε να μας δώσει καμία συγκεκριμένη απάντηση.
Στη συνέχεια η Ένωσή μας, έθεσε στον κ.Αρχηγό τα εκκρεμή θεσμικά ζητήματα και ειδικότερα:
1.Την εξέλιξη των προωθούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων για τον κανονισμό μεταθέσεων, κρίσεων και προαγωγών των Αξιωματικών, βαθμολόγιο Πυροσβεστών και Υπαξιωματικών και για τον Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας.
2. Την θεσμοθέτηση και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας για τη δασοπυρόσβεση.
3. Την αναμόρφωση της πυροσβεστικής εκπαίδευσης, την τήρηση νομιμότητας στις επικείμενες μεταθέσεις.
Σε όλα τα παραπάνω ζητήματα, ο κ. Αρχηγός μας εξέφρασε πάλι την συμπαράσταση της φυσικής ηγεσίας, μας ενημέρωσε ότι ο κανονισμός μεταθέσεων είναι στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και τα υπόλοιπα θέματα βρίσκονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Α.Π.Σ.
Τέλος εκφράστηκε στον κ.Αρχηγό η έντονη ανησυχία μας για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Π.Σ. ενόψει του θέρους, εξαιτίας:
1.Της μη ολοκλήρωσης ακόμα και σήμερα των μισθώσεων των ελικοπτέρων πυρόσβεσης.
2.Του μικρού βαθμού ετοιμότητας των ιδιόκτητων ελικοπτέρων του Π.Σ.
3. Της μείωσης των πιστώσεων για τη συντήρηση των οχημάτων του Π.Σ.
4.Της διατάραξης της εργασιακής ειρήνης στους συμβασιούχους συναδέλφους του Π.Σ.
5.Της μείωσης πιστώσεων για τη συντήρηση υποδομών και ειδικότερα την καθαριότητα των πυροσβεστικών καταστημάτων
6.Της έλλειψης 3.500 χιλιάδων περίπου προσωπικού από τις τάξεις του Π.Σ.
Σε όλα τα παραπάνω ζητήματα, ο κ. Αρχηγός, κατανόησε τις ανησυχίες μας.
Επίσης η Ένωσή μας ζήτησε από τον κ.Αρχηγό ενόψει της αντιπυρικής περιόδου να δώσει κατάλληλες οδηγίες προς όλα τα επίπεδα της Διοίκησης
α.για τήρηση της εργατικής νομοθεσίας (άδειες-αναπαύσεις-ωράριο εργασίας),
β.για τις σχέσεις των Π.Υ. με τις Επιθεωρήσεις Εργασίας,
καθώς και να δείξει προσωπικό ενδιαφέρον για την προώθηση μέτρων κοινωνικής στήριξης του πυροσβεστικού προσωπικού (δημιουργία παιδικών σταθμών στις μεγάλες πόλεις, διασφάλιση θέσεων σε δημόσιους, συμμετοχή των παιδιών μας σε κατασκηνώσεις, δικαίωμα νοσηλείας μελών των οικογενειών μας καθώς και αποστράτων στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία).
Ο κ. Αρχηγός συμφώνησε για την προώθηση των ανωτέρω.
Στην συνέχεια έγιναν αντίστοιχες ενημερωτικές συναντήσεις με τον Υπαρχηγό τουΠ.Σ. Αντιστράτηγο Στ.Στεφανίδη και τον Γενικό Επιθεωρητή Π.Υ. Νοτ. Ελλάδος Αντιστράτηγο Παν.Δημητρίου.