Σελίδες

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ 10 ΟΚΤΑΩΡΩΝ

Αρ.πρωτ. 2010 30-06-2009
3,4 ευρώ η ώρα, για την καλοκαιρινή υπερεργασία μας!!!
Κύριε Αρχηγέ: ευχαριστούμε για τα μετά από ένα χρόνο ψίχουλα, αλλά δε θα ξαναπάρουμε.
Η Φούσκα της εξαγγελίας για την πληρωμή της περσινής θερινής μας υπερεργασίας, μετά από ένα χρόνο υποσχέσεις, τελικά έσκασε, δίνοντας προσβλητικά και αναξιοπρεπή, λιγοστά ευρώ στους συναδέλφους που πίστεψαν στις υποσχέσεις και πέρα από την απρογραμμάτιστη υπερεργασία του περσινού θέρους, έστερξαν να προσφέρουν και προγραμματισμένη εργασία για να καλύψουν τα χιλιάδες κενά του προσωπικού.
Η οδύσσεια ξεκίνησε από τις 27/6/2008, όταν στο πόδι, όπως και τότε έγκαιρα είχαμε επισημάνει, μετά από ορθές επαναλήψεις, ο Αρχηγός του Π.Σ. εξήγγειλε την αποζημίωση για την πέρα του κανονικού ωραρίου απασχόληση, με την αόριστη διατύπωση: « το ύψος της χορηγηθείσας ειδικής αποζημίωσης καθώς και η διαδικασία καταβολής, θα γνωστοποιηθούν με νεότερη διαταγή».
Η Ε.Α.Π.Σ από την πρώτη στιγμή επεσήμανε, ότι το ύψος της αμοιβής για την παραπάνω εργασία, δεν θα μπορούσε να είναι μικρότερο από αυτό της ήδη θεσμοθετημένης αποζημίωσης για την πέρα του πενθημέρου απασχόληση (46 ευρώ).
Στη συνέχεια, δυστυχώς, χρειάστηκαν συνεχείς παρεμβάσεις-ανακοινώσεις-παραστάσεις της Ένωσής μας, επερωτήσεις Βουλευτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σειρά δημοσιευμάτων στα Μ.Μ.Ε. για να κρατηθεί τι θέμα στην επιφάνεια και να υλοποιηθεί η εξαγγελία του Αρχηγού.
Χαρακτηριστικό της βιασύνης και της προχειρότητας και δεικτικό της καταλήξεως, αποτελούν οι επίσημες απαντήσεις για την πορεία του θέματος:
«Ήδη μελετάται η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής της (αποζημίωσης)»…Παν.Χηνοφώτης-1/8/2008
« …βρίσκεται υπό μελέτη η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής αυτής και θα γνωστοποιηθεί στο προσωπικό με νεότερη διαταγή του Αρχηγείου» …Παν.Χηνοφώτης-24/9/2008
«… ξεκίνησε η διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας…ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα εγγραφής των σχετικών πιστώσεων»…Παν.Χηνοφώτης-17/12/2008
«… εξετάζεται και η δυνατότητα εγγραφής των σχετικών πιστώσεων για τη χορήγηση της εν λόγω αποζημίωσης»… Προκ.Παυλόπουλος-10/1/2009
Τελικά, μετά από ένα έτος, εντατικής μελέτης και εξέτασης, με «κωδικοποιημένο» έγγραφο του Α.Π.Σ. ενημερωθήκαμε ότι χορηγήθηκε πίστωση 4.000.000 ευρώ σε σχετικό κωδικό, άσχετο με την υπερεργασία και στη μετάφρασή του μετά από σχετική ανακοίνωση σωματείου του χώρου, πληροφορηθήκαμε τελικά ότι το ποσό αυτό προοριζόταν για την πληρωμή της εξαγγελίας.
Δηλαδή επί ένα χρόνο το Α.Π.Σ προσπαθούσε να κοστολογήσει την υπερεργασία του πυροσβεστικού προσωπικού και τελικά κατέληξε ότι αντιστοιχεί σε 27,14 ευρώ ανά οκτάωρο.
Η δε διαδικασία που ακολουθήθηκε, τόσο στην κατανομή, όσο και στη δικαιολόγηση, έχει δημιουργήσει αναβρασμό και τριβές μεταξύ των εργαζομένων.
Ελπίζουμε τα παραπάνω να μην έχουν ως αποτέλεσμα «έκρηξη του ζέοντος υγρού»

Στα συν του Αναπληρωτή Υπουργού, Χρ.Μαρκογιαννάκη που εξασφάλισε τα χρήματα, που του ζήτησε ο Αρχηγός για την πληρωμή της περσινής υπερεργασίας.
Στα πλην όμως του Αρχηγού, το ύψος, ο τρόπος και η διαδικασία, που επιλέχθηκαν και προτάθηκαν, μετά από την ετήσια μελέτη και «κατάλληλη» επεξεργασία.
Συνάδελφοι
Ύστερα από τις μεταχρονολογημένες δόσεις του περσινού δασικού επιδόματος, την καθυστέρηση και τον εμπαιγμό για την αποζημίωση των 10 οκταώρων και την σιγή ιχθύος για το φετινό δασικό επίδομα, του οποίου η πρώτη δόση, ήδη θα έπρεπε να έχει δοθεί, η κατάσταση δεν ευνοεί την εργασιακή ειρήνη στο χώρο μας, την ευαίσθητη αυτή περίοδο.
Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι και φέτος, η επιβολή υπερεργασίας συνεχίζεται, χωρίς μέχρις στιγμής, να υπάρξει νέα εξαγγελία αποζημίωσής της.
Ήδη μελετούμε προσεχτικά τη νομιμότητα της διαμορφωθείσας κατάστασης και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα εκκρεμή εργασιακά και οικονομικά ζητήματα, θα οργανώσουμε δράσεις, επαγγελματικής διασφάλισης σε όλα τα επίπεδα.