Σελίδες

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Αρ. Πρωτ.:2131 Αθήνα:21-01-2010

Προς: Πρόεδρο Ελληνικής Κυβερνήσεως
κ.Γεώργιο Παπανδρέου

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

O κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι μπαίνει τέλος και στο καθεστώς 48χρονων συνταξιούχων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τονίζοντας ότι «αν τίθεται θέμα υγείας υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες που θα μπορούν να αξιοποιηθούν». Πηγή: in.gr 20-1-2010

Kύριε Πρωθυπουργέ
Εκφράζουμε την έντονη αγανάκτηση των Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος για τις παραπάνω δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λοβέρδου.
Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι εκφράζει την πολιτική βούληση της Κυβέρνησής σας, η επιλογή να αλλάξετε το ασφαλιστικό μας σύστημα επιμηκύνοντας τον εργασιακό μας βίο και στην ουσία οδηγώντας μας με μαθηματικό τρόπο όχι στην σύνταξη αλλά στην αποδήμηση εν Κυρίω.
Το υπάρχων ασφαλιστικό σύστημα μας, στηρίζεται πάνω στην εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει ο πυροσβεστικός υπάλληλος καθ όλη τη διάρκεια της θητείας του.
Θητεία κατά την οποία «σχεδόν είναι καταδικασμένος» να βρίσκεται εν υπηρεσία 24 ώρες το 24ωρο, να εργάζεται 6 ημέρες αντί πενθημέρου σε τακτική βάση, και άπειρες μέρες και ώρες σε έκτακτη βάση όταν υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης κρίσης (που βρίσκεται πλέον σε τακτική βάση) χωρίς αμοιβή για την υπερεργασία του.
Και όλα τα παραπάνω γίνονται σε συνθήκες «εκτεταμένου κινδύνου» με τον Πυροσβέστη στην απλή του καθημερινότητα να ακροβατεί στο λεπτό νήμα μεταξύ θανάτου και επιβίωσης.
Επίσης όλα τα παραπάνω γίνονται απουσία βασικών κεκτημένων όπως ωράριο εργασίας , κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ανεπαρκή μέσα ατομικής προστασίας και ότι άλλο μπορεί να χαρακτηρίζει τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους της χώρας.
Περιμέναμε από εσάς να ενσκήψετε πάνω σε μας και τα προβλήματά μας και με δεδομένη την έκφραση του θαυμασμού σας απέναντι στο πυροσβεστικό επάγγελμα, να βελτιώσετε την καθημερινότητά μας.
Αντί αυτού σήμερα δεχόμαστε από τον Υπουργό σας, σκληρή επίθεση «κοινωνικού αυτοματισμού» για τους δήθεν νεαρούς συνταξιούχους μας.
Το δε τραγικότερο και εξευτελιστικό είναι η δήλωσή του, ότι ακόμα και για όσους έχουν προβλήματα υγείας θα μπορεί να τους αξιοποιεί σε άλλες υπηρεσίες.
Εύγε, δηλαδή οι συνάδελφοι μας που θα καούν εν υπηρεσία, οι αστυνομικοί που θα πυροβοληθούν και οι πιλότοι που θα τραυματιστούν σε αερομαχίες , θα μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες, (υπηρεσίες κηπουρού; υπηρεσίες καθαριότητας; επιστάτες σε σχολεία; ή θα γίνονται τηλεφωνητές στις Υπηρεσίες στις οποίες Διοικούσαν;), ως τιμωρία και αποφυγή παραδειγματισμού αυτοθυσίας και αλτρουισμού την ώρα καθήκοντος.

Κύριε Πρωθυπουργέ
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι παραπάνω εξαγγελίες του κ. Υπουργού εκφράστηκαν «ρητορική αδεία» και δεν ανταποκρίνονται στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησής σας.
Επιλογές που πιστεύουμε ότι πρεσβεύουν την κοινωνική συναίνεση και όχι την δημιουργία κλίματος έντασης και ανησυχίας στο χώρο των ένστολων εργαζομένων.
Σε κάθε περίπτωση δεν προάγουν το αίσθημα ασφαλείας εργαζομένων που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη για την ασφάλεια αυτής της χώρας.
Γιατί μόνο ο ασφαλής εργαζόμενος στα Σ.Α. και τις Ε.Δ. μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.