Σελίδες

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Αθήνα 9 Απριλίου 2010
Αρ. Πρωτ.: 500/3/29θ

Προς:1) Τον Υπουργό Οικονομικών
κ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Γεώργιο
2) Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχάλη

Κοιν.: 1) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριο
2) Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος
Αντιστράτηγο κ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ Στυλιανό
3) Αρχηγό Λιμενικού Σώματος
Αντιναύαρχο κ. ΜΠΟΥΣΙΟ Αθανάσιο
4) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις - Έδρες τους
5) Όλες τις Υπηρεσίες Αστυνομικού- Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος

Κύριοι Υπουργοί,

Η επιβολή επίπονων οικονομικών μέτρων και στο δημόσιο τομέα, λόγω της περιδίνησης μέσα στην οικτρή, όπως παρουσιάζεται, κατάσταση στην οποία περιήλθαμε ως Χώρα, αποκτά ισοπεδωτικό χαρακτήρα για τους ένστολους αν δεν συνδέεται με τις αρχές της ίσης και δίκαιης μεταχείρισης, ώστε τις καταλυτικά δριμείες συνέπειες από τη συρρίκνωση του επιπέδου διαβίωσης να μη τις υφίστανται αυτοί περισσότερο.

Η θεσμική αποστολή των Σωμάτων Ασφαλείας για την προστασία της κοινωνίας από τους κίνδυνους που την απειλούν, αναπόφευκτα σχετίζεται με την εξάπλωση της ανέχειας και της φτώχειας, διαφοροποιεί επιβαρυντικά την εργασία του αστυνομικού- πυροσβέστη- λιμενικού και τις συνέπειές της, από αυτή των περισσότερων κλάδων του δημοσίου .

Γι’ αυτό και το αίτημά μας, λόγω της επιβολής των μέτρων, για αν μη τι άλλο ίδια οικονομική μεταχείριση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, το προτάσσουμε με σθεναρή απαίτηση .

Ο Αστυνομικός- Πυροσβέστης- Λιμενικός οι οποίοι πρέπει να δουλέψουν την αργία – γιατί το έγκλημα, οι πυρκαγιές, η λαθρομετανάστευση δεν γνωρίζουν από αργίες – αλλά και τη νύχτα στο νυχτοκάματο του κινδύνου, γιατί ενδεχόμενα να μη γυρίσουν το πρωί στο σπίτι τους, δεν είναι δυνατόν να μην εξαιρούνται, όπως εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι για την εργασία τους κατά τις αργίες και τις νύχτες, από την επιβολή των πρόσθετων μέτρων.

Ακόμη και για αυτούς που τραυματίζονται κατά το καθήκον δεν υπήρξε εξαίρεση.
Επισημαίνουμε εμφατικά, επιπλέον των όσων αναφέραμε, το άδικο και άνισο μισθολόγιο των ενστόλων έναντι των άλλων υπαλλήλων που έχουν ενσωματώσει σημαντικά επιδόματα στο βασικό τους μισθό.

Συγκεκριμένα σας καταθέτουμε τα εξής:

ΑΔΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
ΚΑΙ ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΥΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ 12%.

Με το μισθολόγιο που έγινε πριν από λίγα χρόνια για τους Δημοσίους Υπαλλήλους εξαιρέθηκαν οι ένστολοι καθώς με αυτό ενσωματώθηκαν τα τακτικά επιδόματα ειδικής απασχόλησης , εξομάλυνσης , ειδικών συνθηκών στον Βασικό τους Μισθό , πράγμα που δεν έγινε για τους ένστολους .
Οι ένστολοι (Αστυνομικοί – Πυροσβέστες – Λιμενικοί ) με το ισχύον για αυτούς άδικο και άναρχο μισθολόγιο , από το έτος 1997 έχουν 40% περίπου επιδόματα τακτικής εργασίας του μηνιαίου μισθού τους και επί σειρά ετών ονομαστική μείωση εξ’ αιτίας του τρόπου που χορηγείται η κατ’ έτος εισοδηματική πολιτική ως ποσοστό μόνο στους Βασικούς Μισθούς .


Νέος Αστ/κας -Λιμεν/κας - Πυροσβέστης Νέος Αξιωματικός

Βασικός Μισθός : 684 €
Βασικός Μισθός : 900 €


ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ
ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ : 205 €
ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ : 241€
ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ : 71, 92 € (Υπολογίζεται στις συντάξιμες αποδοχές)
Για όσους εργάζονται πέραν της πενθημέρου εργασίας(έκτη ή έβδομη ημέρα) 46 Ευρώ ,
ήτοι 46 Χ 4 = 184 Ευρώ .
Για όσους εργάζονται σε μάχιμες υπηρεσίες εναλλασσόμενης 8ωρης βάρδιας σε εβδομαδιαία βάση κατά τις ώρες 22:00 έως 06:00 (νυχτερινό) 2,93 Ευρώ η κάθε ώρα νυχτερινής απασχόλησης , ήτοι νυχτερινά 2,93 Χ 64 ώρες ανώτατο όριο μηνιαίως = 187, 52 Ευρώ.
Επίσης χορηγείται επίδομα 100 Ευρώ το μήνα, για τους παθόντες τραυματισμένους εν ώρα υπηρεσίας (από σφαίρες, από τρομοκρατία , από τραυματισμούς στα γήπεδα κ.λ.π.) ως απώλεια εισοδήματος μαχίμων υπηρεσιών.
Είναι άδικο και άνισο, ενώ στη μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων να υπάρχει μείωση κατά 12% σε μη τακτικά επιδόματα συνολικού ποσού 350 έως 500 Ευρώ (εκτός των περιπτώσεων τελωνειακών –εφοριακών) με μέση μείωση 40 έως 60 Ευρώ το μήνα, στους ένστολους μάχιμους (Αστυνομικούς –Πυροσβέστες- Λιμενικούς) νέους αξιωματικούς με μηνιαίο καθαρό μισθό με τα επιδόματα, 900 έως 1200 Ευρώ με 4 πενθήμερα και μέχρι 64 ώρες νυχτερινά το μήνα, που εργάζονται σε βάρδιες έξι μέρες την εβδομάδα με νυχτερινά, η μείωση να είναι διπλάσια : 116 έως 118 Ευρώ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Η μέση μείωση ως ποσοστού του συνολικού μισθού των Δημοσίων Υπαλλήλων (χωρίς τη μείωση του Δώρου Χριστουγέννων –Πάσχα- Επιδόματος Αδείας 30%) είναι 5 έως 6% .

Για τους ένστολους η μείωση ανέρχεται στο διπλάσιο , ήτοι 10 έως 12% .
ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΖΗΤΑΜΕ :

Την εξαίρεση της μείωσης του επιδόματος των 100 Ευρώ μηνιαίως για την απώλεια εισοδήματος των Αστυνομικών που τραυματίσθηκαν εν ώρα υπηρεσίας (σε βίαια συμβάντα ή τρομοκρατικές πράξεις).
Την εξαίρεση της μείωσης του 12% του επιδόματος των 2,93 Ευρώ ανά ώρα νυχτερινής εργασίας( 2,93 Χ 8 ώρες νύχτας = 23,44 Ευρώ ακαθάριστα για το νυχτοκάματο του τρόμου).
Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει μείωση κατά 12% στους Δημοσίους Υπαλλήλους για εργασία πέραν του πενθημέρου , ούτε μείωση για όσους εργάζονται τη νύχτα.

Για όσους εργάζονται, υπάρχει διάταξη νόμου όπου προσδιορίζεται η αμοιβή τους με την ώρα (ωρομίσθιο) στο 1/ 150 του κάθε μισθολογικού κλιμακίου το οποίο προσαυξάνεται για την νύχτα, για τις Κυριακές, εορτές, εξαιρέσιμες, αργίες, υπερωρίες.
Είναι ντροπή η Πολιτεία να παρανομεί μέχρι σήμερα, χωρίς να πληρώνει πραγματικά με διάταξη νόμου στους ένστολους, τις υπερωρίες, τις Κυριακές, τις εξαιρέσιμες, τις αργίες, τα νυχτερινά με τις ανάλογες προσαυξήσεις και με έναν ερμαφρόδιτο τρόπο άσχετων επιδομάτων, να δίνει κάποια μικρή αμοιβή η οποία να περικόπτεται επιπλέον με μείωση κατά 12% .

Κύριοι Υπουργοί,

Με δεδομένο ότι στην προσθήκη τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, δεν συμπεριλαμβάνεται η εξαίρεση της μείωσης του 12% για όσους ένστολους εργάζονται τη νύχτα, όπως πιο πάνω αναφέραμε, ζητάμε να αποκατασταθεί και αυτή η αδικία για λόγους ίσης μεταχείρισης με τους άλλους υπαλλήλους του κράτους, καθώς πέραν των άλλων, το ζήτημα είναι και τεράστιας ηθικής σημασίας.
Επίσης τεράστιας ηθικής σημασίας είναι και η εξαίρεση από την μείωση του επιδόματος των παθόντων κατά την ώρα του καθήκοντος.

Κύριοι Υπουργοί,

Το αίτημά μας, ούτε παράλογο είναι ούτε εξωπραγματικό, γι’ αυτό και σας μεταφέρουμε τον παλμό και την αίσθηση της αδικίας όλων των συναδέλφων μας που αγωνίζονται σε επικίνδυνες και δύσκολες συνθήκες για να προστατεύσουν την κοινωνία από τις απειλές που δέχεται, δίνοντας πολλές φορές και την ζωή τους γι’ αυτό. Την ανταπόκρισή σας στο δίκαιο αίτημά μας αναμένουν όλοι οι ένστολοι συνάδελφοί μας.