Σελίδες

Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΑΠΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Την Τετάρτη 23 Ιουνίου το νέο Δ.Σ. της Ένωσής συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Π.Σ. Αντιστράτηγο Στυλιανό Στεφανίδη.
Στην πολύωρη συνάντηση, που έγινε παρουσία του Προιστάμενου του Α.Π.Σ. Υποστράτηγου Τ.Παναγιωτόπουλου, του Προισταμένου Β΄Κλάδου Α.Π.Σ. Αρχιπύραρχου Α.Γιαννακόπουλου και του Διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικών Αντιπύραρχου Α. Σερεντέλου, αναπτύχθηκαν τα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν το πυροσβεστικό προσωπικό και το Π.Σ. γενικότερα, με ιδιαίτερη έμφαση στα οικονομικής υφής.
Η Ένωσή μας αρχικώς εξέφρασε την ιδιαίτερη αγανάκτηση των συναδέλφων γιά την δεινή οικονομική θέση που έχουν περιέλθει μετά τα τελευταίες ληστρικές επιθέσεις που δέχτηκε το ήδη πενιχρό μας εισόδημα.
Ειδικότερα εκφράστηκε έντονη διαμαρτυρία γιά την πρόσφατη , άδικη και νομικά αμφίβολη "λογιστικού τύπου " περικοπή των εξόδων μεταθέσεων δεκάδων συναδέλφων.
Από την πλευρά του ο κ. Αρχηγός έδωσε εντολή στους συνεργάτες του, για την εξεύρεση θεραπείας για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να ικανοποιηθεί το αίσθημα δικαίου των συναδέλφων που πλήχθηκαν από τη συγκεκριμένη απόφαση και να αποφευχθεί δικαστική διεκδίκηση, την οποία και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε σε διαφορετική περίπτωση.
Στη συνέχεια τέθηκαν τα φλέγοντα επίκαιρα ζητήματα:
  1. του "δασικού" για το οποίο ουδείς γνωρίζει αν χορηγηθεί, πότε και πόσο, καθώς από τις υφιστάμενες πιστώσεις δεν διαφαίνονται ευοίωνες προβλέψεις.
  2. της προστασίας των βασικών εργασιακών μας διακιωμάτων (αδειών-ρεπό- τήρηση ωραρίου), καθ΄ότι ως "είθισται" την θερινή περίοδο, σημειώνονται "προσπάθειες" αναστολής, περιστολής ή και καταστολής τους.
  3. της διοικητικής υποστήριξης των πυροσβεστικών επιχειρήσεων, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν τουλάχιστον τα βασικά (νερό-τροφή) και αλλαγές προσωπικού στα μεγάλα συμβάντα.
  4. της μη χορήγησης στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, ατομικού προσταευτικού εξοπλισμού γιά τις δασικές πυρκαγιές.
  5. των χιλιάδων κενών σε προσωπικό και με δεδομένο ότι ουδέν διαφαίνεται στον ορίζοντα περί πρόσληψης Πυροσβεστών.
  6. των σημαντικών ελλείψεων στα επιχειρησιακά μέσα, καθότι 30% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι γηρασμένο, τα ιδιόκτητα ελικόπτερα είναι καθηλωμένα και η ΥΕΜΠΣ βρίσκεται σε "αναστολή", οι διαγωνισμοί για ελαστικά οχημάτων και λοιπό πυροσβεστικό εξοπλισμό δεν έχουν ολοκληρωθεί.
  7. της συντήρησης και καθαρισμού των πυροσβεστικών κτιρίων, καθότι παρουσιάζονται πολλαπλά προβλήματα καθημερινότητας.
  8. της εφαρμογής των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, καθότι εδώ και χρόνια ούτε καν η θεσμοθέτηση των σχετικών Π.Δ. δεν έχει προχωρήσει.
  9. του ωραρίου εργασίας, το οποίο αλλάζει από 24ωρο σε 8ωρο και πάλι σε 24ωρο, ενώ αναμένεται σχετική διάταξη που θα προβλέπει 12ωρο και όλα αυτά χωρίς τις προυποθέσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Επίσης εκφράστηκε η ανάγκη εκπόνησης από το Α.Π.Σ. άμεσα προτάσεων για βαθμολόγιο-κανονισμό μεταθέσεων και ΚΕΥΠΣ που να είναι συμβατά με το νέο ασφαλιστικό που απειλητικά δείχνει να ελαύνει προς τη θύρα μας.

Από την πλευρά του ο κ.Αρχηγός συμμερίστηκε την αγωνία μας, δήλωσε την βούληση του για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού και δεσμεύτηκε ότι θα δώσει σχετικές οδηγίες στο επιτελείο, για την άμεση αντιμετώπιση των ζητημάτων που τυχόν θα προκύψουν από το νέο ασφαλιστικό, επ' ωφελεία των συναδέλφων.

Τέλος από τα οικονομικά στοιχεία που μας παρουσιάστηκαν, δυστυχώς ουδεμία αισιοδοξία χωρεί, καθότι οι δραμτικές περικοπές σε όλους τους σχετικούς οικονομικούς κωδικούς, δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό, τόσο γιά την υποστήριξη του πυροσβεστικού έργου, όσο δυστυχώς και για το ίδιο το εισόδημα μας.