Σελίδες

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010

Συνάντηση των Σωματείων των εργαζομένων στα Σ.Α.με ΣΥ.ΡΙΖ.Α.


Πραγματοποιήθηκε στις 13-7-2010 στα γραφεία του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Βουλή, κοινή συνάντηση των Προεδρείων των σωματείων των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και Βασίλη Μουλόπουλο Βουλευτή Επικρατείας, καθώς επίσης και με τα στελέχη του κ.κ. Πάνο Τριγάζη και Παναγιώτη Πλούμη εκπροσώπους Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας.
Εκ μέρους των προεδρείων αναπτύχθηκαν οι θέσεις μας ιδίως για την ιδιαιτερότητα του λειτουργήματός μας που δεν λαμβάνεται υπόψιν από την Κυβέρνηση, αφού οι ένστολοι εξομοιώνονται με τους υπαλλήλους του υπόλοιπου δημόσιου τομέα, και ζητήθηκε η συμπαράσταση και στήριξη του αγώνα μας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των επίμαχων διατάξεων.
Παράλληλα, έγινε ανάλυση των προτάσεων που έχουμε καταθέσει στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ιδίως όσον αφορά στη μάχιμη πενταετία και στην εξαγορά της και στην επέκτασή της σε όλους τους ένστολους και τονίστηκε το γεγονός ότι όσοι αποστρατεύονται υποχρεωτικά σε ηλικία 60 ετών με τις προωθούμενες ρυθμίσεις δεν θα δικαιούνται πλήρους σύνταξης.
Εκ μέρους των εκπροσώπων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εκφράστηκε η αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα μας και τονίστηκε η υποστήριξη των θέσεών μας, παρά το γεγονός ότι ζητούν την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου διότι το συνολικό πλαίσιο και η φιλοσοφία του είναι πλαίσιο «μη σύνταξης».
Με τις επερχόμενες ρυθμίσεις που ουδόλως λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και την επικινδυνότητα του επαγγέλματος των ενστόλων, κατεδαφίζονται τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα συνολικά των εργαζομένων και των δημοσίων υπαλλήλων και γυρίζουν τη Χώρα εργασιακά και ασφαλιστικά πίσω, πάνω από έναν αιώνα.
Σε ό,τι αφορά το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, τόνισαν ότι κατακρεουργεί στην πράξη τις συντάξεις και ότι με την εξουσιοδότηση που παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών να καθορίζει ο ίδιος το ύψος των αυξήσεων από το 2014 και μετά, οι συντάξεις θα καταστούν στην ουσία προνοιακά επιδόματα, ενώ με την αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής, στην πραγματικότητα οδηγούμαστε σε εφιαλτικές καταστάσεις.
Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., τέλος, θεωρεί ότι τα πέντε μάχιμα χρόνια είναι πραγματική υπηρεσία και θα πρέπει να μην καταβάλλονται επιπλέον εισφορές, οι επικουρικές συντάξεις πρέπει να διασφαλιστούν από το κράτος, να καλυφθούν τα κενά στα επικουρικά ταμεία και να διασφαλιστεί το εφάπαξ, το όριο συνταξιοδότησης των ενστόλων να μην ξεπερνά το 55ο έτος της ηλικίας, με πλήρη σύνταξη, ενταγμένης και της μάχιμης και στρατιωτικής θητείας και να στηριχθούν οι νεοεισερχόμενοι ένστολοι με έκτακτο επίδομα λόγω της οικονομικής κρίσης.