Σελίδες

Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2010

20+1 λόγοι για το έργο του κ.Μ.Χρυσοχοίδη στο Υ.Προ.Πο.

Αρ. Πρωτ.:2349 Αθήνα:07-09-2010

Λίγο μετά την επίσημη παράδοση-παραλαβή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, απουσία εκπροσώπων της Ένωσής μας (δεν κληθήκαμε), είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε στην ελληνική κοινωνία για να την ενημερώσουμε για τον διθυραμβικό απολογισμό του κ.Χρυσοχοίδη, ο οποίος «δήλωσε περήφανος για το έργο των τελευταίων 11μηνών»

Στην πραγματικότητα, για το Πυροσβεστικό Σώμα, αυτό που πραγματικά παρέδωσε ο απερχόμενος Υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. κ. Χρυσοχοίδης, στον νέο Υπουργό κ. Χ. Παπουτσή, είναι η γνωστή και από την προηγούμενη θητεία του στο Υπουργείο, σταθερή πολιτική της απαξίας, του εμπαιγμού και της αναβλητικότητας για τα καίρια και χρόνια προβλήματα του πυροσβεστικού προσωπικού.

Ο κ. Χρυσοχοίδης στην νέα αυτή θητεία του στην πολιτική ηγεσία μας ΟΥΔΕΝ έπραξε .
• Αδιαφόρησε για τον εκσυγχρονισμό των βασικών δομών του Π.Σ.
ώστε να καταστεί αποτελεσματικό και σύγχρονο . Παρότι δημόσια ομολόγησε ως «απίθανη πράξη» την ίδρυση εκατοντάδων Πυροσβεστικών Κλιμακίων (από τον ίδιο στο παρελθόν), μόλις πριν 3 μέρες (προφανώς γνωρίζοντας την μετακίνησή του) δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα τα κλείσει όλα.
• Ενδεικτικό είναι ότι στην τελευταία του συνάντηση με τα Προεδρεία των σωματείων όλων των Σωμάτων, δήλωσε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα, λειτουργεί όπως το Βυζάντιο, προφανώς ξεχνώντας ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της «αυτοκρατορίας» είναι δημιούργημά του (1999-2003)
• Δεν έκανε τίποτα για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των κρίσεων και προαγωγών των αξιωματικών του Π.Σ.το οποίο και χρησιμοποίησε, παρότι το είχε κατηγορήσει σφόδρα, για έλλειψη αξιοκρατίας και κομματισμό.
• Αδιαφόρησε για την βελτίωση της πυροσβεστικής εκπαίδευσης. Ενδεικτικό είναι ότι τρεις διαφορετικές επιτροπές εργαζόντουσαν για την εξεύρεση τρόπου εισαγωγής στο Π.Σ. και την Πυροσβεστική Ακαδημία, καταλήγοντας σε τρία διαφορετικά μεταξύ τους συμπεράσματα.
• Αδιαφόρησε για την κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων σε πυροσβεστικό προσωπικό.
• Αδιαφόρησε για την δημιουργία βαθμολογίου εξέλιξης Πυροσβεστών και Υπαξιωματικών του Π.Σ.
• Αδιαφόρησε για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των μεταθέσεων του προσωπικού του Π.Σ. παγώνοντας έτοιμη νομοθετική πρόταση, η οποία επέκτεινε και την εφαρμογή του στον βαθμό του Αντιπυρράρχου.
• Ενέπαιξε τους συμβασιούχους του Π.Σ. με υποσχέσεις για μονιμοποίηση, σε μια παρελκυστική πολιτική , εξαγοράς πολιτικού χρόνου, μειώνοντας και τις δαπάνες για το φετινό χρόνο απασχόλησής τους.
• Αδιαφόρησε για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού του Π.Σ. και την προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας για τους μόνιμους Πυροσβέστες.
• Μείωσε τις δαπάνες για τη συντήρηση των υποδομών του Π.Σ. καθιστώντας δύσκολη την πυροσβεστική καθημερινότητα.
• Πάγωσε τη νομοθετική ρύθμιση για την υγιεινή και ασφάλεια του προσωπικού.
• Ενέπαιξε το πυροσβεστικό προσωπικό με το φλέγον ζήτημα του ωραρίου εργασίας του προσωπικού. Αρχικά κατηγορώντας το 24ωρο ως τριτοκοσμικό, καταργώντας το ολοκληρωτικά στη συνέχεια, επαναφέροντας το με αίολο τρόπο αρχές καλοκαιριού , την ίδια ακριβώς στιγμή που νομοθετούσε άλλο ωράριο(12ωρο).
• Παρά τη σφοδρή κριτική του στο μηχανισμό δασοπυρόσβεσης,( ο οποίος λειτούργησε με τα ίδια δεδομένα) ,το μόνο που έπραξε ήταν η επιβάρυνση του μηχανισμού με την επικοινωνιακή «ομάδα ΗΦΑΙΣΤΟΣ» της οποίας η αναγκαιότητα δεν προέκυπτε από καμία μελέτη και σχεδιασμό.
• Δεν προάσπισε το εισόδημα του πυροσβεστικού προσωπικού, από την άγρια περικοπή των επιδομάτων, αν και γνώριζε καλά ότι ο μισθός του αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από επιδόματα.
• Την ίδια στιγμή με δική του εντολή επιβάλλονταν απλήρωτη υπερεργασία σε όλο το προσωπικό και οδηγίες «περιστολής αδειών».
• Αθέτησε την πρόσφατη δέσμευσή του για τη χορήγηση του «δασικού», για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια δεν έχει πληρωθεί η θερινή υπερεργασία του πυροσβεστικού προσωπικού.
• Ενώ αναγνώρισε την αναγκαιότητα της έγκαιρης πληρωμής των εξόδων μετάθεσης των Αξιωματικών και δεσμεύτηκε για την άμεση καταβολή τους, προέβη στην περικοπή τους.
• Ενώ διαβεβαίωνε δημόσια, ότι δεν θα τεθεί αλλαγή ασφαλιστικού αιφνιδίως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, και σε κάθε περίπτωση μετά από διαβούλευση, συναίνεσε στον απόλυτο αιφνιδιασμό μας και την ολοκληρωτική κατεδάφιση του ασφαλιστικού μας μέσα στο καλοκαίρι.
• Απέφυγε κάθε ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
• Ενώ αδιαφόρησε για όλα τα παραπάνω με απόφαση της 4ης Αυγούστου (2010) θεσμοθέτησε τη στέρηση του δικαιώματος του «εκλέγεσθαι» σε Αξιωματικούς για την εκλογή αιρετών μελών στα υπηρεσιακά συμβούλια μεταθέσεων του προσωπικού του Π.Σ.

Ο απερχόμενος Υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. βέβαια εισήγαγε καινοτόμες δράσεις και πολιτικές όπως το TWITTER και τη στήλη «Επικοινωνίας με τον Υπουργό» στην ιστοσελίδα του Π.Σ. Αυτό θα του το αναγνωρίσουμε στις εξαιρετικά πετυχημένες δράσεις του.

Στις 8/7/2003 όταν ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης αποχώρησε από το Υπουργείο, η Ένωσή μας με ανακοίνωσή της είχε συντάξει τον αρνητικό 12λογο της τότε πολύχρονης θητείας του.
Σήμερα, συντάξαμε τον αρνητικό 20λογο για την ενδεκάμηνη θητεία του.
Απογοήτευσε για μία ακόμη φορά όλους εμάς, που περιμέναμε το αυτονόητο από τον ίδιο: «να επιλύσει τα κύρια προβλήματα μας ,και να οδηγήσει το Πυροσβεστικό Σώμα με ασφάλεια στο μέλλον, ικανό να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της Ελληνικής Κοινωνίας.»

Από τον νέο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Χρήστο Παπουτσή, τον οποίον και καλοσωρίζουμε στην ηγεσία του Υπουργείου μας, ελπίζουμε να επιδείξει καλή πρόθεση, να πράξει το καθήκον του, και να δικαιώσει τους εργαζομένους στο Πυροσβεστικό Σώμα, οι οποίοι και φέτος, όπως κάθε καλοκαίρι λειτούργησαν με τη συνείδηση και το φιλότιμό τους.

Παρά τα προβλήματα, τις ελλείψεις, την απλήρωτη και πολλές φορές εκβιαζόμενη υπερεργασία, αντιμετώπισαν μέχρι σήμερα επιτυχώς τις χιλιάδες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε όλη την χώρα.

Επειδή όμως λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, η αντιμετώπιση των προβλημάτων μας γίνεται ακόμα δυσκολότερη, χρειάζεται ουσιαστική πολιτική βούληση, γενναίες και σοβαρές πρωτοβουλίες για να διατηρηθεί έστω στο υπάρχον επίπεδο ο βαθμός αποτελεσματικότητας των δράσεων του Π.Σ. και η διασφάλιση του επαγγελματισμού των εργαζομένων του.
Συνάδελφοι
Δυστυχώς τα πράγματα βαίνουν προς το χειρότερο. Η σκληρή πολιτική του μνημονίου μόλις άρχισε. Μετά τη ληστεία στα επιδόματα και την κατεδάφιση του ασφαλιστικού, ήδη δηλώθηκε το κόψιμο του ΔΑΣΙΚΟΥ και ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ, συζητιέται η περικοπή ΠΕΝΘΗΜΕΡΩΝ και ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ , ενώ ήδη προετοιμάζεται η δεύτερη ληστεία του εισοδήματός μας μέσω του ενιαίου μισθολογίου.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΕΝΣΤΟΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 10/9/2010 ΚΑΙ ΩΡΑ 18:00
Για να σταματήσουμε την άγρια αφαίμαξη του εισοδήματός μας και την περικοπή των εργασιακών δικαιωμάτων μας.
Για να βάλουμε φραγμό στα απάνθρωπα μέτρα των διαχειριστών του μνημονίου της κρίσης που κάνουν στάχτη τη ζωή μας.