Σελίδες

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

«Kατάσχεση» των εισοδημάτων τα μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου»

Στο στόχαστρο πάλι οι «μη προνομιούχοι» στο απυρόβλητο οι μεγαλοφοροφυγάδες και οι κατέχοντες.Συνάδελφοι
Η δεύτερη μεγάλη κυβερνητική επιδρομή στο πενιχρό μας εισόδημα, με το «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ» με το πλέον άμεσο τρόπο, λαμβάνει χαρακτηριστικά «κατάσχεσης» του.
- Αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης κατά μέσο όρο 70%
- Μειώνεται η έκπτωση φόρου στο 10% από το 20% για τους τόκους των δανείων για ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ
-Καταργείται η έκπτωση φόρου με αποδείξεις
- Αυξάνεται το ποσό των αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου.
- Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα με συντελεστές φορολογίας από 1% έως 5%.
- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε ιδιωτικά Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε σκάφη αναψυχής, πισίνες κ.λπ.
- Καθιερώνεται ετήσιο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ ή 500 ανάλογα με την περιοχή στους ελεύθερους επαγγελματίες..
- Επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας για ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ με πρώτο φορολογικό συντελεστή για αξία από 200.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ 2 τοις χιλίοις.
- Αυξάνεται το ΦΠΑ στα εστιατόρια
- Αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας.
Επίσης η λίστα των μέτρων φτωχοποίησης συνεχίζεται:
-Αυξήσεις εισφορών για συνταξιούχους (από 1ης Αυγούστου) και ασφαλισμένους
-Μειώσεις των εφάπαξ σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες για όσους εξέρχονται από την υπηρεσία τους από 1/1/2010
-Θεσπίζεται από 1/8/2011 η αναπροσαρμογή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (πρώην ΛΑΦΚΑ) στις κύριες συντάξεις.
-Από 1/8/2011 θα παρακρατείται επιπλέον μηνιαία εισφορά για συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ. Η επιβολή της συγκεκριμένης εισφοράς δεν καταλαμβάνει όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω αυτοδίκαιης λύσης της εργασιακής σχέσης ή αποστρατεύτηκαν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας. Η ειδική εισφορά αφορά κυρίως συνταξιούχους, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου σε ηλικία πολύ μικρότερη από το γενικό όριο συνταξιοδότησης, με αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης.
-Θεσπίζεται από 1/9/2011 ειδική μηνιαία εισφορά για τους συνταξιούχους επικουρικής ασφάλισης, οι συντάξεις των οποίων είναι πάνω από 300 ευρώ.
-Ειδική εισφορά υπέρ ανεργίας, της τάξης του 2%, θεσπίζεται στον δημόσιο τομέα ενώ ένα επιπλέον 3% καταβάλλεται για τη... διάσωση του μειωμένου εφάπαξ.
-Από 1ης Αυγούστου 2011 θεσπίζεται ειδική μηνιαία εισφορά, ύψους 10 ευρώ, που θα καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους των Ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
- Ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που κατέθεσαν από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και εφεξής τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση, στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και στο ΤΑΥΤΕΚΩ (κλάδος ΔΕΗ) αντιστοίχως, θα υποστούν περικοπή του εφάπαξ. Για το Δημόσιο η περικοπή ορίζεται στο 10% ενώ για τους εργαζομένους στη ΔΕΗ 15%.
-Επαναλαμβάνεται η διάταξη για το πλαφόν στις κύριες συντάξεις, που είναι 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και 2.775 ευρώ στα Ειδικά Ταμεία.
-Αυξάνονται από την αρχή του 2012 οι εισφορές και στους ασφαλισμένους των πρώην Ειδικών Ταμείων και νυν ΕΤΑΑ (μηχανικοί, υγειονομικοί, δικηγόροι).
Τέλος πέρα από την αφαίμαξη του εισοδήματος, τα νέα μέτρα προχωρούν και στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Και ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εντείνει την φοροεισπρακτική επιδρομή, κυρίως απέναντι στους χαμηλόμισθους, δεν λαμβάνει το παραμικρό μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των μεγάλων εισοδημάτων και του μεγάλου κεφαλαίου. Αντιθέτως, εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο αναλώνεται σε πομπώδεις παρουσιάσεις προγραμμάτων «καταπολέμησης της φοροδιαφυγής», και όταν παρουσιάζει το Μεσοπρόθεσμο αναγγέλει μηδενικά αναμενόμενα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για το 2011 και 2012!
Όλα αυτά τα μέτρα έρχονται να υλοποιήσουν ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που καταδικάζει τις επόμενες γενιές στην απόγνωση και την ελληνική κοινωνία και τους «ανθρώπους του μόχθου» στην πλήρη διάλυση.
Ακόμα και ο εισηγητής των μέτρων, ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος αναγνωρίζει το κατάφωρα άδικο τους δηλώνοντας ««Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και στον εφαρμοστικό νόμο γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι και βαριά και σε πολλά σημεία τους άδικα.»
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την ανακοίνωση-πρόσκληση σε αγώνα της ΑΔΕΔΥ:
«Με το νέο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν θα μείνει τίποτα όρθιο.
Ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία, οι δημόσιες επιχειρήσεις, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά.
Το νερό, το ρεύμα, ο ΟΤΕ, τα λιμάνια, οι συγκοινωνίες, ο ΟΠΑΠ, τα Κρατικά Λαχεία, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.α. ξεπουλιούνται για ένα κομμάτι ψωμί, με δραματικές επιπτώσεις για την κοινωνία και την εγχώρια οικονομία.
Καταργούν και συγχωνεύουν δημόσιες υπηρεσίες, δημόσιους οργανισμούς, μειώνουν δραματικά την απασχόληση στο Δημόσιο αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στους πολίτες και τους εργαζόμενους.
Φορτώνουν στους εργαζόμενους και την κοινωνία νέα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη με τη θέσπιση νέων φόρων, την αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.
Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο προβλέπεται και νέα μείωση εισοδημάτων μέσα από τη θεσμοθέτηση κρατήσεων για την ανεργία, την περικοπή κατά 50% του κινήτρου απόδοσης, την αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης και των ρυθμίσεων του νέου μισθολογίου – φτωχολογίου.
Ταυτόχρονα μειώνεται το εφάπαξ, αυξάνονται οι κρατήσεις για την κοινωνική ασφάλιση, μειώνονται οι κύριες συντάξεις μέσω του ΛΑΦΚΑ αλλά και οι επικουρικές συντάξεις και τα Ταμεία του Δημοσίου οδηγούνται σε διάλυση.
Η Κυβέρνηση όμως δεν περιορίζεται μόνο σε μέτρα περικοπής δικαιωμάτων. Ανακοίνωσε αλλαγές και σε θεσμικό επίπεδο για το Δημόσιο, με τις οποίες επεκτείνει τη στοχοποίηση των Δημοσίων Υπαλλήλων επιχειρώντας ταυτόχρονα να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.
Κάποιες από αυτές, θα τεθούν και σε δημοψήφισμα για να περιληφθούν στις συνταγματικές ανατροπές. Η κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο βρίσκεται προ των πυλών, για να ανοίξει πλέον και τυπικά ο δρόμος των απολύσεων και της παραπέρα ενίσχυσης των κομματικοπελατειακών σχέσεων»
Συνάδελφοι
Η κυβερνητική πολιτική οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή εργαζόμενους και κοινωνία.Τα μνημόνια και τα μέτρα λιτότητας θα διαδέχονται το ένα το άλλο και θα οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους και ολόκληρη την κοινωνία.
Η μόνη δίοδος είναι ο αγώνας των εργαζομένων και η μαζική δράση της κοινωνίας.
Να εμποδίσουμε την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και των νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Μαζικά να συμετάσχουμε στις κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως
ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος

Με τον αγώνα μας να σταματήσουμε την κοινωνική εξαθλίωση