Σελίδες

Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014

Ψήφισμα διαμαρτυρίας

 
 
Αθήνα 6-8-2014
 
Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση του πυροσβεστικού προσωπικού για την  αιφνίδια, εν κρυπτώ και καταφανώς  άδικη τροποποίηση του κανονισμού μεταθέσεων, με τις ρυθμίσεις του Π.Δ. 93/2014.
Το συγκεκριμένο Π.Δ. συντάχθηκε και προωθήθηκε την ίδια στιγμή που σχετική επιτροπή μελετά την βελτίωση του κανονισμού μεταθέσεων, δείχνοντας ξεκάθαρα πως αντιλαμβάνεται η ηγεσία τις διαδικασίες του διαλόγου και της διαβούλευσης για τα καίρια ζητήματα που απασχολούν το πυροσβεστικό προσωπικό.
Πέρα όμως από την απαράδεκτη αυτή διαδικασία, οι ρυθμίσεις αυτές, είναι το πρώτο σοβαρό πλήγμα στην αξιοκρατία, διαφάνεια και δικαιοσύνη του συστήματος μεταθέσεων, γυρνώντας το εργασιακό μας πλαίσιο δεκαετίες πριν.  
 
1.     Συγκεκριμένα με την παρ, 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 93/2014, επαναφέρεται επί το χείριστο παλαιότερη ρύθμιση, όπου μονοπρόσωπα όργανα της Διοίκησης μπορούν να μετακινούν, ανευ κριτηρίων, αζημίως, για όσο χρόνο και με όποια συχνότητα επιθυμούν, προσωπικό από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες προς τα διοικητικά υπαγόμενα Πυροσβεστικά Κλιμάκια και αντίστροφα. Το χειρότερο σε αυτή τη ρύθμιση είναι ότι δεν προβλέφθηκε ότι στην εφαρμογή αυτή περιλαμβάνονται και Υπηρεσίες που περιλαμβάνουν Πυροσβεστικά Κλιμάκια που είτε βρίσκονται σε μεγάλη χιλιομετρική απόσπαση, είτε βρίσκονται σε νησιά, με αποτέλεσμα αυτή η «ανευ κριτηρίων μετακίνηση» να μετατρέπεται σε δυσμενή μετάθεση επί της ουσίας.
2.     Με την παρ, 2 του άρθρου 1 του Π.Δ. 93/2014, Αξιωματικοί Γ.Υ. μετατρέπονται μόνο ως προς τη μεταθετότητα σε Αξιωματικούς ειδικής αντιμετώπισης, οι εισαχθέντες συνάδελφοι Αξ/κοι πτυχιούχοι, κατά παρέκκλιση, τοποθετούμενοι ανευ κριτηρίων, ανευ οργανικών θέσεων, σε υπηρεσίες Κ.Υ. και έδρες ΠΕΠΥΔ για τουλάχιστον 5 χρόνια.  Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί πράγματι ρεσιτάλ προχειρότητας, μιας και προσπαθεί να επιλύσει με το πλέον άδικο τρόπο, το ζήτημα των  «διοικητικών αξιωματικών» Το μόνο δικαιολογητικό της «φαστ τρακ» της ρύθμισης η εκ των υστέρων νομιμοποίηση των εξερχομένων της τελευταίας σειράς, όπου  πάλι «κατά παρέκκλιση» τοποθετήθηκαν όλοι στην Αττική.
3.     Με το τελευταίο εδάφιο του άρθρου 1 του Π.Δ. 93/2014, ορίζεται μια «καινοφανή σύλληψη της μεταθετότητας» αφού προβλέπεται ότι οι νεοεξερχόμενοι από την Σχολή Πυροσβεστών διατίθεναι στην ΠΕΠΥΔ Αττικής και στη συνέχεια τοποθετούνται σε υπηρεσίες. Μόνο που η ρύθμιση «παρέλειψε» να προκαθορίσει τον χρόνο της διάθεσης, δίνοντας τη δυνατότητα της μετατροπής της «διάθεσης» σε μετάθεση.
4.     Με την παρ, 1 του άρθρου 2 του Π.Δ. 93/2014 αυξάνεται 100% ο χρόνος της απόσπασης για υπηρεσιακούς λόγους, με συνακόλουθο την ανάλογη αύξηση της επιβάρυνσης του συναδέλφου, ειδικά  στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.
5.      Με την παρ, 2 του άρθρου 2 του Π.Δ. 93/2014 εισάγεται μια «καινοφανή ρύθμιση» που ανοίγει την πόρτα στη διάθεση του πυροσβεστικού προσωπικού σε αλλότριες «δημόσιες υπηρεσίες» χωρίς ξεκάθαρες διαδικασίες, οριζόμενες πάλι από «μονοπρόσωπο όργανο» της Διοίκησης.
6.     Με την παρ, 4 του άρθρου 2 του Π.Δ. 93/2014, χωρίς καμία μελέτη, με «πυροσβεστικό τρόπο» γίνεται ενιαιοποίση πόλεων και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, ως πρώτο βήμα μέχρι να θεωρηθεί όλη η χώρα ως μια πόλη και να επανέλθει το σύστημα των μεταθέσεων, εκεί που ήταν προ ετών «ο πυροσβεστικός υπάλληλος μετατίθεται για τις ανάγκες της υπηρεσίας, όπου, όταν και για όσο θέλει η υπηρεσία»
 
 Οι παραπάνω διατάξεις κλονίζουν το αίσθημα δικαίου, διαφάνειας της εργασιακής πυροσβεστικής ζωής, εισάγουν ρυθμίσεις που πλήττουν καίρια την οικογενειακή  ζωή των συναδέλφων.
Σε  μια τέτοια δύσκολη οικονομική συγκυρία με τον Πυροσβέστη σκληρά δοκιμαζόμενο από την μνημονιακή μέγγενη, οι ρυθμίσεις αυτές  είναι διπλά σκληρές και καταφανώς άδικες.
Δεν αξίζει στην επαγγελματική προσφορά και ευσυνηδησία  του πυροσβεστικού προσωπικού τέτοια αντιμετώπιση.
Καλούμε τον κ. Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, να προστατέψει την εργασιακή ειρήνη στο εσωτερικό του οργανισμού μας, ειδικά αυτή την ώρα που το συνδικαλιστικό μας κίνημα δίνει σκληρό αγώνα στα υπόλοιπα μέτωπα και να εισηγηθεί άμεσα την κατάργηση αυτών των διατάξεων.
Καλούμε τον νέο Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος προφανώς δεν είχε πλήρη εικόνα των εργασιακών και υπηρεσιακών ζητημάτων  του Π.Σ. να αποκαταστήσει την αδικία που συντελέστηκε με τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις, να τις αποσύρει άμεσα και να εποπτεύσει διαδικασιών διαλόγου και δημόσιας διαβούλευσης για την πραγματική και δίκαιη και αξιοκρατική βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του κανονισμού μεταθέσεων του πυροσβεστικού προσωπικού.
Για τα Δ.Σ της ΠΟΕΥΠΣ και ΕΑΠΣ
Οι Πρόεδροι
Δημήτρης Σταθόπουλος              Γιάννης Σταμούλης