Σελίδες

Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

Το χρονικό της τιμητικής τελετής για τα γεγονότα της Πυροσβεστικής Σχολής του 1984Τα γεγονότα της Πυροσβεστικής Σχολής ξεκίνησαν με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ και ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 26-1-1984. 

Τα γεγονότα στην Πυροσβεστική  Σχολή και οι διαμαρτυρίες των Δοκίμων Αξιωματικών ξεκινούν το επόμενο πρωί τα 27-1-1984. Μπροστά στις διαμαρτυρίες τους, στο κτίριο, της Σχολής φθάνει το μεσημέρι, πρώτα Αρχηγός του Π.Σ. και στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου. Οι διαβεβαιώσεις τους δεν πείθουν τους συναδέλφους οι οποίοι ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Μπροστά στην επιμονή τους, εκλέγεται ολιγομελή επιτροπή η οποία αργότερα νωρίς το απόγευμα συναντάται με τον Υπουργό, τους διαβεβαιώνει για την μη υλοποίηση των σχεδιαζόμενων και τέλος μετά την επιστροφή τους, αργά  το απόγευμα στη Σχολή, ανακοινώνονται οι διαβεβαιώσεις και διαλύεται η «συμβολική κατάληψη» της Πυροσβεστικής Σχολής.
Ο «πολιτικός υπηρεσιακός πολιτισμός» της εποχής λειτούργησε ταχύτατα μετά τα γεγονότα:
4 μέρες αργότερα, στις 31/1/1984 το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης διέταξε την ενέργεια ΕΔΕ και τον καταλογισμό τυχόν υπευθύνων για τα γεγονότα.
Αυθημερόν το Αρχηγείο διατάσσει τον Διευθυντή του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος να διενεργήσει την Ε.Δ.Ε.
Μέσα σε 8 ημέρες ολοκληρώνεται η ΕΔΕ με εκατοντάδες καταθέσεις και το πόρισμά της είναι η τιμωρία : 
  • Πρόστιμο 5 ημερών ανευ αποδοχών και απομάκρυνση από την Πυροσβεστική Σχολή που υπηρετούσαν, του Υποδιοικητή της Δρούγκα Σταύρου, του Κοσμήτορα, Πυραγού Ξιφαρά Γεώργιου, και των Αξιωματικών Υπηρεσίας, Υποπυραγού Τσιούρη Χρήστου και Ανθ/γου Κάντσιου Ιωάννη. 
  •  Πρόστιμο 15 ημερών ανευ αποδοχών στους Δόκιμους Ανθυποπυραγούς Παπαγρηγοράκη Κων/νο, Φλώρο Ιωάννη, Βορίση Διονύσιο, Δημητρίου Παναγιώτη, Βουνάση Κων/νο,Χρυσανθακόπουλο Χρήστο.
  • Πρόστιμο 20 ημερών άνευ αποδοχών στους Δόκιμους Ανθυποπυραγούς Ζαρρή Χρήστο, Κολιό Λάμπρο, Μπαρμπαρούση Νικόλαο, Αποστόλου Παύλο,Γακηλάζο Λάζαρο, Τέγο Δημήτριο,Δημόπουλο Γεώργιο,Καουλούρη Βασίλειο, Βλάχο Αναστάσιο.
  •  Πρόστιμο 30 ημερών ανευ αποδοχών στους Δόκιμους Ανθυποπυραγούς Μπονάτσο Παναγιώτη, Ντάγγα Γεώργιο, Χωνιανάκη Αντώνιο.
  •  Αποπομπή από τη Σχολή στους Δόκιμους Ανθυποπυραγούς Ζώη Ιωάννη, Βεσύρη Γεώργιο, Μαλακάση Ηρακλή, Βαίτση Δημήτριο,Πρέτζα Κων/νο.
  •  Η σκληρότερη ποινή όμως επιβάλλεται στους Δόκιμους Ανθυποπυραγούς
Λάππα Παύλο
Γεροκώστα Απόστολο
Τζανέτο Παναγιώτη
Ανδρέου Ιωάννη

Το πόρισμα γίνεται αποδεκτό από την ηγεσία και ταχύτατα στις 9 Μαρτίου οι Δόκιμοι που αποπέμπονται από τη Σχολή και αποτάσσονται από το Π.Σ. παραπέμπονται στο Πρωτοβάθμιο Ανακριτικό Συμβούλιο, το οποίο στις 30 Μαρτίου συνεδρίασε Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή και με 3 ψήφους έναντι 2 επικύρωσε τις αποπομπές και αποτάξεις,
Μετά από τις προσφυγές των συναδέλφων στο δευτεροβάθμιο Ανακριτικό Συμβούλιο, στις 21 Μαίου, επικυρώνονται με απόλυτη πλειοψηφία οι ποινές των συναδέλφων όπου και ξεκινάει ο προσωπικός του Γολγοθάς, ο οποίο και θα διαρκέσει μέχρι το Μάιο του 1986 όπου θα δικαιωθούν και θα αποφοιτήσουν τελικά από τη Σχολή ως Ανθυποπυραγοί του Πυροσβεστικού Σώματος.