Σελίδες

Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2017

Εγώ δε θα πεθάνω
Τώρα τούτη τη μέρα τη γεμάτη ηφαίστεια
Κινάω για τα πλήθη, για τη ζωή.
Π.ΝερούδαΣυνάδελφοι

Στρέφουμε την μνήμη μας, στους πρώτους νεκρούς εργάτες του Σικάγο το 1886, και στη συνέχεια σε όλους τους πρωτοπόρους του εργατικού κινήματος και των συνδικάτων που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας και του μόχθου.

Αιώνες μετά η παγκόσμια εργατική τάξη συνεχίζει να ζει στην κοινωνική ανισότητα και το καθεστώς της γενικευμένης αδικίας, με συνθήκες που σηματοδοτούν οπισθοχώρηση σε δεκαετίες πίσω.


Στη χώρα μας, εδώ και μια επταετία μνημονιακής κατοχής, ο λαός μας δοκιμάζεται από τα σχεδιάσματα των εκπροσώπων των αγορών και των τοκογλύφων που «αλωνίζουν» στην πατρίδας μας, επιβάλλοντας φτώχεια- ανέχεια-εξαθλίωση.

Η σχεδιαζόμενη οικονομική ανάκαμψη θεμελιώνεται στην κατακρήμνιση του «κράτους πρόνοιας» και στα κατεδαφίσματα των εργασιακών δικαιωμάτων.


Το «πρόγραμμα» έχει φτώχεια και εξαθλίωση για τους ανθρώπους της εργασίας και τους συνταξιούχους, έχει αποσάθρωση των κοινωνικών παροχών και υπερκέρδη για τους δανειστές και τους «αγοραστές» της κρατικής περιουσίας.

Τα «μέτρα» και τα «αντίμετρα» αναδιανέμουν τη φτώχεια και οδηγούν το λαό μας σε ακόμα πιο βαθιά εξαθλίωση.

Το συνδικάτο των τοκογλύφων, των αριθμολάγνων σχεδιαστών και της ευρωπαϊκής ελίτ, δεν κατανοεί από ανθρώπινες ζωές και ανάγκες.

Θέλει πλεόνασμα φτώχειας για το λαό μας και πλεόνασμα κερδοφορίας για τις αγορές.


Συνάδελφοι

Είναι οι στιγμές που ο τροχός της ιστορίας αρχίζει να γυρνά για να φέρει την επόμενη μέρα, να γκρεμίσει τα σκοτάδια της εξαθλίωσης και της απόλυτης υποταγής στην νέα τυραννία των «αγορών».

Πάντα σε αυτό το «γύρισμα» οι λαοί του κόσμου, το «παίρναν πάνω τους». Οι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι της εργασίας μετατρέπονταν στους μπροστάρηδες του κοινωνικού αγώνα για να σηκωθεί ο ήλιος λίγο ακόμα ψηλότερα.

Η υπόμνηση των εργατικών αγώνων είναι η έμπνευση και η υπόμνηση ότι χωρίς αγώνα θα βολευτούμε στις αλυσίδες που μας χαλκεύουν, τόσο επιμελώς οι «θεσμοί» οι «τρόικες» και οι εγχώριοι εκπρόσωποί τους.

Δεν έχουμε να χάσουμε παρά μόνο την υποταγή μας και την εξαθλίωση του παρόντος και του μέλλοντος μας.

Η 1η Μάη δείχνει ότι ο δρόμος του αγώνα του εργαζόμενου λαού, εξακολουθεί να είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.