Σελίδες

Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018

«Κρίσεις και προαγωγές Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος 2018» …κι όλα τα ίδια μένουν…


Μάρτιος 2015. Από ανακοίνωση της ΕΑΠΣ:

"…Η διαδικασία, δυστυχώς πραγματοποιήθηκε με το ίδιο θεσμικό πλαίσιο, αυτό του 1992, που ενώ μονότονα ως ΕΑΠΣ ζητούμε εδώ και χρόνια να εκσυγχρονιστεί και να αλλάξει, οι κυβερνήσεις που έρχονται και απέρχονται ουδεμία πολιτική πρωτοβουλία έλαβαν προς αυτή την κατεύθυνση. Θεσμικό πλαίσιο που αφήνει μεγάλα περιθώρια επιλογών από την ηγεσία, χωρίς όμως ξεκάθαρα και διακριτά κριτήρια. Εύλογα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κρίσεων και προαγωγών να ακολουθεί η έντονη αμφισβήτηση τους, συνοδευόμενη, δικαίως τις περισσότερες φορές, από το αίσθημα της αδικίας… «Έτσι επί πάνω από 20 έτη άπασες οι πολιτικές ηγεσίες διατήρησαν το αυτό σύστημα, προφανώς γιατί ήταν λειτουργικό γι΄ αυτές. Άλλοτε με ευγένεια και κρατώντας τα προσχήματα, άλλοτε με εξόφθαλμες παρεμβάσεις και επιλογές, δημιούργησαν διοικητικές αρρυθμίες και το χειρότερο απογοήτευση σε δεκάδες στελέχη μας, ειδικά προς το τέλος της υπηρεσιακής προσφοράς του…"

Φεβρουάριος 2016. Από επιστολή της ΕΑΠΣ προς τον κ. Πρωθυπουργό:

"Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προφανώς συμφωνώντας με το ξεπερασμένο αναχρονιστικό και αδιαφανή σύστημα κρίσεων και προαγωγών, το μόνο που έπραξε, παραμονές των κρίσεων, ήταν άνευ οιοιδήποτε διαλόγου να φέρει Π.Δ. με φωτογραφική διάταξη και διαδικαστικές διορθώσεις.
Δεν είχε όπως την πρόθεση ούτε καν αν ανοίξει το διάλογο για νέο θεσμικό πλαίσιο κρίσεων και προαγωγών, ούτε καν να αξιολογήσει την κατατιθέμενη υπηρεσιακή πρόταση που είχε συνταχθεί. Δυστυχώς η Πολιτική ηγεσία επανέλαβε την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, διατηρώντας το θεσμικό πλαίσιο του 1992."

Ιανουάριος 2017. Από ανακοίνωση της ΕΑΠΣ:
"Δυστυχώς η ολοκληρωθείσα διαδικασία των κρίσεων και προαγωγών των Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, θα γραφτεί στο γκρίζο τεύχος της πυροσβεστικής ιστορίας. Το απίστευτο των κρίσεων των Ανωτάτων Αξιωματικών, όπου Στρατηγοί ενώ αποστρατεύτηκαν, έλαβαν εντολή να συνεχίσουν την εργασία τους. Η συγκεκριμένη πράξη συνοδεύτηκε και από το πρωτοφανές του «μυστηρίου» αν τελικά έγιναν ή δεν έγιναν οι κρίσεις, με παράλληλη λειτουργία ενημερωτικών κύκλων – τριγώνου Βερμούδων. Παρά την θεσμική καταρράκωση, οι αποστρατευθέντες Στρατηγοί, στάθηκαν στο ύψος τους και σεβάστηκαν τον όρκο τους και τα χαρακτηριστικά του Ανδρός.
Η δεύτερη πράξη του δράματος έκλεισε με την ολοκλήρωση των κρίσεων των ανωτέρων Αξιωματικών, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη διοικητική ανωμαλία στον διοικητικό μηχανισμό του ΠΣ, μιας και επιλέχθηκε στο μέγιστο βαθμό η επιλογή των εσχάτων στον σχετικό πίνακα των προς προαγωγή, με αποτέλεσμα της ανατροπής της μέχρι τώρα σχέσης διοίκησης – διοικουμένου. Η «πρώτη φορά» αυτή επιλογή δημιουργεί το δεδομένο να καλούνται Αξιωματικοί, Διοικητές, να τεθούν υπό τις εντολές Αξιωματικών μέχρι και 7 τάξεις νεώτερών τους."

Φεβρουάριος 2018. Η επανάληψη ενίοτε είναι μήτηρ κακής μαθήσεως

Δυστυχώς η ιστορία επαναλήφθηκε συνεχίζοντας τη διοικητική στρέβλωση στον ιεραρχικό μηχανισμό του Π.Σ.
Αρχικώς, το ιδιαιτέρως ανησυχητικό αποτέλεσε η συνολική άρνηση των Δευτεροβαθμίων Συμβουλίων Κρίσεων να «θεραπεύσουν» τις διοικητικές ακροβασίες των κρίσεων και προαγωγών των Αξιωματικών για το 2017, οδηγώντας δεκάδες συναδέλφους στην δικαστική προσφυγή εναντίον της Υπηρεσίας.
Η συνέχεια δόθηκε στις φετινές κρίσεις και προαγωγές των Αξιωματικών για το 2018, όπου επαναλήφθηκε η «στρεβλή περσινή διαδικασία»:
«Υπερπτήσεις» συναδέλφων και παραλείψεις δεκάδων άλλων, χωρίς προφανή και προβλεπόμενο λόγο.
Το πλέον όμως τραγικό αποτελεί η «ευδόκιμος αποστρατεία» συναδέλφων που οδηγήθηκαν στην συνταξιοδότηση με το βαθμό του Πυράρχου με 31 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, καταδικαζόμενοι σε σύνταξη πείνας.  
Σε πρώτο επίπεδο θα εκφράσουμε την ευχή  τα Αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων, που θα κρίνουν σε δεύτερο βαθμό, τους συναδέλφους που θα προσφύγουν, να αποκαταστήσουν το περί δικαίου αίσθημα.
Σε δεύτερο επίπεδο, έστω και τώρα, καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, μετά από ουσιαστική διαβούλευση μαζί μας να προχωρήσει επιτέλους στις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες για την  αλλαγή του θεσμικού πλαισίου κρίσεων και προαγωγών των Αξιωματικών του Π.Σ.
Επισημαίνουμε επίσης με την ευκαιρία, ότι η  διοικητική στρέβλωση των κρίσεων και προαγωγών, μοιραία θα οδηγήσει τους  αδικημένους συναδέλφους στην αναζήτηση του δίκιου τους στην ελληνική δικαιοσύνη.
Η πυροσβεστική ηγεσία, προβλέπουμε ότι το επόμενο διάστημα,θα πρέπει να διαχειριστεί την δικαίωση δεκάδων συναδέλφων σε ανώτερους και ανώτατους βαθμούς.
Τέλος θα επαναλάβουμε την κλασσική ευχή μας,  στους μεν αφυπηρετήσαντες συναδέλφους, υγεία και δύναμη για την επιβίωση με τις συντάξεις-φιλοδώρημα, που θα λάβουν με το νέο μνημονιακό ασφαλιστικό, στους δε νεοπροαχθέντες συναδέλφους,  καλή επιτυχία και προπάντων καλή τύχη στα νέα τους καθήκοντα.


Με τιμή

Ο Πρόεδρος
Για το Δ.Σ. της ΕΑΠΣ
Ο Γενικός Γραμματέας
Ιωάννης Σταμούλης

Αναστάσιος Μανιάτης